VULNERABILITATILE SECTORULUI BANCAR – Cea mai autorizata voce anunta ce se intampla: "Asteptarile de crestere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice”
20 January 2023 09:43 Lumea Banilor 1410Banca Nationala arata in Raportul asupra stabilitatii financiare-decembrie 2022, care sunt vulnerabilitatile sectorului bancar romanesc.
Printre acestea se numara asteptarile de crestere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice, al incertitudinilor privind evolutiile viitoare, dar si al cresterii serviciului datoriei prin majorarea ratelor de dobanda. BNR face referire si la razboiul din Ucraina, aratand ca efectele raman limitate in prezent.
Iata anuntul Bancii Centrale:
"Intre vulnerabilitatile sectorului bancar romanesc se numara:
(i) asteptarile de crestere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorarii conditiilor macroeconomice, al incertitudinilor privind evolutiile viitoare, dar si al cresterii serviciului datoriei prin majorarea ratelor de dobanda;
(ii) stransa legatura intre sectorul bancar si sectorul guvernamental;
(iii) polarizarea institutiilor de credit in functie de marime. Efectele directe ale socurilor asociate conflictului Rusia-Ucraina asupra sectorului bancar raman limitate in prezent, dar efectele de runda a doua pot fi importante, ca urmare a impactului asupra perspectivelor de crestere economica, a riscului cibernetic sau a efectelor pe termen lung asupra lanturilor de aprovizionare.
Riscuri in crestere
Institutia condusa de Mugur Isarescu arata ca pozitia prudentiala si financiara a sectorului bancar romanesc este adecvata, dar riscurile sunt in crestere, atat pe plan local, cat si la nivel international. Conform datelor aferente lunii septembrie 2022, rata solvabilitatii s-a mentinut superioara mediei europene (21,5 la suta, septembrie 2022, fata de 19 la suta in UE, iunie 2022), dar rezerva de capital s-a diminuat odata cu marcarea negativa la piata a instrumentelor financiare masurate la valoarea justa, consecinta a cresterii accelerate a ratelor de dobanda.
Indicatorii de lichiditate au niveluri adecvate, pe fondul unei structuri bilantiere orientate catre active lichide, dar tendinta este una de reducere (cu un indicator de acoperire a necesarului de lichiditate- LCR de 188,1 la suta si un indicator de finantare stabila neta-NSFR de 166,3 la suta). Calitatea activelor si-a continuat tendinta de imbunatatire, cu o diminuare a ratei creditelor neperformante si o clasificare pentru prima oara in categoria de risc redus conform ABE (la 2,8 la suta), dar si o mentinere a gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante la valori semnificativ superioare mediei europene (la 65,9 la suta, fata de 43,8 la suta in UE, iunie 2022).