Grid star
antreprenoriat

ZECI DE MILIOANE DE EURO PENTRU FERMIERI – Ministerul Agriculturii face platile pentru 56.000 beneficiari

Peste 61 de milioane de euro pentru fermieri au fost autorizate la plata finala. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condus de Petre Daea (foto), prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat autorizarea platilor finale, ca diferenta intre cuantumul calculat si cuantumul acordat in avans pentru 2022.

Astfel, pana la acest moment s-au autorizat la plata un numar de 56.643 fermieri cu suma totala de 61.988.981 euro, din care:
-57.267.717 euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA);
-3.935.996 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR);
-785.268 euro cofinantare de la Bugetul National (BN1).
Platile pentru schemele finantate din FEGA si FEADR se fac in lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrala Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Schema de compensare aprobata de Comisia Europeana

Recent, Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca de compensare a producatorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 si 2022.
Masura, cu un buget de aproximativ 75 milioane EUR (aproximativ 365,6 milioane RON), este deschisa producatorilor agricoli de grau, secara, triticala, orz, ovaz si rapita direct afectati de seceta severa. Pentru a putea beneficia de ajutor, producatorii agricoli trebuie sa isi fi pierdut peste 30 % din culturi ca urmare a secetei.
In cadrul schemei, potrivit Comisiei Europene, ajutorul va lua forma unor subventii directe proportionale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. In cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor in valoare de aproximativ 305 EUR/ha (1.500 RON/ha), care sa nu depaseasca 40 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va incheia la 31 decembrie 2022.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani