Grid star
eveniment

ZELENSKY, SANCTIUNI IMPOTRIVA LUI PUTIN – Presedintele ucrainean a semnat decretul. Ce nu are voie sa faca liderul de la Kremlin

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care impune sanctiuni impotriva a 35 de oficiali rusi de rang inalt, inclusiv a presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit digi 24, care citeaza the Guardian.

Sanctiunile blocheaza bunuri si proprietati ale oficialilor aflati pe lista, ii impiedica sa-si retraga capitalul din Ucraina si le interzice intrarea pe teritoriul Ucrainei.
Alte persoane aflate pe lista sanctiunilor sunt purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, prim-ministrul rus Mihail Misustin, ministrul rus al apararii Serghei Soigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, si ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Vladimir Putin si fiicele sale sunt si pe lista sanctiunilor impuse de Occident, din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Gazele rusesti

Sunt vesti si din partea tarii conduse de Putin. Rusia a anuntat ca nu se asteapta ca Gazprom sa reduca livrarile de gaze catre alti clienti europeni, si a precizat ca schema prin care cumparatorii platesc in ruble pentru gaze functioneaza asa cum era planificat, potrivit stiri.tvr.ro, care citeaza Reuters.
Gazprom a intrerupt de la 1 iunie livrarile de gaze naturale catre Orsted (Danemarca) si Shell Energy, care furnizeaza o parte din gaze Germaniei, deoarece nu au platit in ruble pentru gazele livrate in aprilie. Gazprom Export a cerut clientilor europeni sa plateasca in ruble pentru livrarile de gaze rusesti, ca urmare a sanctiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
Deja, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale in Polonia, Bulgaria, Finlanda si Tarile de Jos, in absenta platilor in ruble de la cele patru tari. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca oricine avea sa fie taiat de la livrari nu mai primeste acum gaze rusesti.
"Sistemul functioneaza … si cei care primesc gaz lucreaza conform noului sistem", a declarat Peskov. Intrebat daca ar trebui asteptate noi taieri de gaze, oficialul rus a raspuns: "Nu".

Plata in ruble

Vladimir Putin a anuntat la sfarsitul lunii martie ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi.
"Am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”
.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani