Grid star
eveniment

1.000 DE LEI PENTRU ELEVI – Stimulentele financiare au fost majorate. Conditiile puse pentru a beneficia de bani

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind stimularea elevilor care obtin performante scolare. Concret, s-a majorat cuantumul stimulentelor financiare pentr cei care obtin performante la olimpiadele nationale.

Cel mai mare premiu este de 1.000 lei. Potrivit Executivului, se asigura cadrul legal pentru ca autoritatile administratiei publice locale sa poata acorda din bugetele proprii premii pentru elevii care au obtinut performante deosebite la olimpiade nationale si internationale si la concursuri si competitii nationale si internationale. Potrivit OUG, sunt luate masuri si la nivelul invatamantul superior pentru ca universitatile sa desfasoare intregul proces de invatamant cu respectarea standardelor de calitate, valorificand componenta de digitalizare, a metodelor didactice alternative de predare-invatare-evaluare, in format online.

Iata anuntul Guvernului:

"Prin Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern sunt introduse masuri integrate pentru a stimula elevii care obtin performante scolare:
-majorarea cuantumului stimulentelor financiare pentru elevii care obtin performante la olimpiadele nationale, astfel:
-pentru premiul I - 1000 de lei;
-pentru premiul al-II -lea - 700 de lei;
-pentru premiul al- III-lea - 500 de lei;
-pentru mentiuni - 300 de lei.
-asigurarea cadrului legal pentru ca performanta sa fie recompensata in conditii de echitate si reglementarea posibilitatii ca elevii de la cursurile cu frecventa din invatamantul preuniversitar particular sa beneficieze de bursa de performanta;
-asigurarea unui cadru legal optim pentru buna desfasurarea a olimpiadelor scolare, prin stabilirea unui cuantum de 200 de lei/zi/participant pentru finantarea organizarii olimpiadelor nationale scolare; finantarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei;
-se asigura cadrul legal pentru ca autoritatile administratiei publice locale sa poata acorda din bugetele proprii, premii pentru elevii care au obtinut performante deosebite la olimpiade nationale si internationale si la concursuri si competitii nationale si internationale.
-absolventii clasei a-VIII- a pot fi inscrisi in clasa a –IX-a, fara sustinerea evaluarii nationale, daca au obtinut locul I la etapa nationala a olimpiadelor scolare organizate de Ministerul Educatiei sau au obtinut premii la competitii internationale recunoscute de Ministerul Educatiei.

Performantele la olimpiade

Elevii cu performante deosebite la olimpiadele nationale sau la competitiile internationale, vor putea fi inscrisi la filiera/profilul/specializarea corespondenta specificului olimpiadei nationale/competitiei internationale.
De asemenea, sunt luate masuri la nivelul invatamantul superior pentru ca universitatile romanesti sa desfasoare intregul proces de invatamant cu respectarea standardelor de calitate, valorificand componenta de digitalizare, a metodelor didactice alternative de predare-invatare-evaluare, in format online. In forma actuala a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, forma de invatamant cu frecventa este definita intr-un mod limitativ si conditionata de prezenta nemijlocita a cadrelor didactice si studentilor in spatiul universitar.

Standardele de calitate

Prin OUG se asigura cadrul legal pentru ca desfasurarea invatamantului cu frecventa sa se realizeze si prin intermediul resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice evident cu respectarea unor standarde de evaluare ARACIS. Pe baza aplicarii standardelor de calitate, institutiile de invatamant superior au dreptul de a organiza programe de studii in noile conditii. Se reglementeaza definitia cursului online sincron ca fiind cursul la care studentii si cadrele didactice participa in acelasi timp dar in locatii separate, in general altele decat campusul universitar.

Elevii din Ucraina

Actul normativ cuprinde masuri privind elevii care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Pentru anii scolari 2022-2023 si 2023-2024, cetatenii ucraineni cu statut de elev in sistemul national de invatamant romanesc, au dreptul sa se inscrie in clasa a- IX-a, fara sustinerea evaluarii nationale, pe locuri speciale, si peste numarul maxim de elevi cuprins in acea formatiune/clasa, in conformitate cu prevederile unei proceduri aprobata prin ordin al ministrului educatiei, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani