Grid star
eveniment

15 MILIARDE DE EURO PENTRU ROMANIA – Ministrul de Finante a semnat. Cum vor fi folositi banii

Ministrul de Finante, Adrian Caciu (foto), a semnat acordul de imprumut prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta incheiat intre Comisia Europeana si Romania, in valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.


Imprumutul va fi folosit pentru finantarea deficitului bugetului de stat si pentru refinantarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate in 10 rate, in baza indeplinirii de catre partea romana a jaloanelor si tintelor prevazute in reformele si investitiile asociate imprumutului.
Totodata, Comisia Europeana va disponibiliza o prefinantare de 13% din imprumut (cca 1,94 mld. EUR), dupa intrarea in vigoare a Acordului.
"Am facut un pas important pentru ca Romania sa primeasca primii bani prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele si investitiile prevazute in PNRR. Acum urmeaza ca Ministerul Finantelor sa incheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in aplicarea prevederilor Acordului de imprumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor si a tintelor si intocmirea raportarilor solicitate de Comisia Europeana” , a declarat Adrian Caciu.

Banii din PNRR

Potrivit MF, perioada de disponibilitate a imprumutului este 31 decembrie 2026. fiecare tragere, inclusiv prefinantarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizarii, din care o perioada de gratie de 10 ani. Rambursarea se va face in rate egale pe perioada ramasa pana la maturitate.
Finantele mai anunta ca Romania beneficiaza prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant si restul imprumut.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani