Grid star
eveniment

200 MILIOANE EURO DE LA UE – Este vorba despre rambursarea cheltuielilor. Banii au intrat in conturile statului

Comisia Europeana a rambursat oficial Romaniei plati in valoare de 202,7 milioane de euro la inceputul lunii iunie 2023. Suma reprezinta contravaloarea platilor acordate prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in primul trimestru al acestui an catre fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice care au realizat investitii in agricultura si dezvoltare rurala.

Conform informarii primite de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), fondurile europene au fost transferate in conturile statului roman in 6 iunie 2023 si reprezinta rambursari provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cuantum de 192,6 milioane de euro (192.569.490,8 €), si din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI) in valoare de 10,2 milioane de euro (10.176.976,09 €).

Fonduri europene

"Rambursarea cheltuielilor efectuate de catre noi reflecta conformitatea acestora si, mai ales, faptul ca AFIR gestioneaza implementarea si plata proiectelor cu finantare europeana in deplina concordanta cu cerintele regulamentelor europene. Pana la aceasta data, Comisia Europeana a rambursat tarii noastre fonduri europene in valoare de 7,85 miliarde de euro pentru investitii in agricultura si dezvoltarea durabila a mediului rural finantate de AFIR”, a declarat directorul AFIR, George Chirita.

Potrivit AFIR, sumele solicitate prin declaratia de cheltuieli aferenta primului trimestru din acest an in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023 si rambursate de catre Comisia Europeana sunt aferente platilor efectuate de catre AFIR pentru proiectele de investitii finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, cat si platilor compensatorii pentru masurile de mediu si clima delegate catre Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani