Grid star
business capital

3% BONUS LA IMPOZIT PENTRU FIRMELE FARA DATORII – Proiectul de legea intra la vot in Senat: "Este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante sa fie stimulati" (Documente)

Firmele care nu au datorii ar putea primi un bonus. Asta prevede propunerea legislativa pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal car va fi supusa la vot luni, 11 decembrie 2023, in Senat.

Proiectul semnat de mai multi parlamentari PNL stabileste ca toti contribuabilii care nu au datorii, platitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microintreprinderilor, sa beneficieze de un bonus de 3%. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic si Social, Comisia pentru antreprenoriat, Comisia economica si cea de buget finante au dat aviz favorabil.

Acordarea bonusului este conditionata de faptul ca beneficiarii sa fi achitat in ultimul an impozitul datorat trimestrial sau in plata anticipata pana la termenele scadente si care la 1 ianuarie 2024 nu inregistreaza obligatii fiscale restante la buget.

Bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea fortei de munca, respectiv:

- Grupa 1: Constructii;

- Grupa 2: Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, precum si pentru sustinerea invatamantului profesional-dual.

Bonificatia de 3% poate fi utilizata de catre contribuabil si pentru cofinantarea unei/unor-investitii mai mari decat valoarea bonificatiei, sub conditia sa faca parte din categoriile de investitii prevazute de prezenta lege.

Stimularea investitiilor

Initiatorii arata ca Legea 227/2015 privind Codul fiscal a prevazut, pentru scurte perioade de timp, bonificatii pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse intre 5% si 10% si s-au acordat, in special, pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale. Iar impactul bugetar ale acestui tip de masuri a fost pozitiv, ajutand la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii in care s-a aplicat:

"Bonificatiile fiscale din anii anteriori au fost aplicate nediscriminatoriu, indiferent de istoricul fiscal al contribuabilului, fiind conditionate doar de plata anticipata a obligatiilor fiscale. In conditiile in care mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania face eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale, este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen, in anul anterior, sa fie stimulati/incurajati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata”, explica initiatorii.

*Cititi aici proiectul pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal

*Cititi aici avizul Consiliului Legislativ

*Cititi aici avizul Consiliului Economic si Social

*Cititi aici avizul Comisiei pentru antreprenoriat

*Cititi aici avizul Comisiei Economice

*Cititi aici avizul Comisiei pentru buget si finante

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani