Grid star
business capital

ESECUL IMM INVEST – Doar 3% din societati sunt sprijinite prin programul IMM INVEST

Celebrul program IMM INVEST, atat de laudat de Guvernul Orban si ministrul Finantelor Florin Citu (foto), este un program pentru elite si nu pentru orice companie, realizat nu pentru salvarea economica, ci pentru dezvoltarea economica. Iar pana in momentul de fata doar 3% dintre IMM-uri au beneficiat de sprijin prin acest program.

Analiza este facuta de cunoscutul economist Adrian Caciu, care observa ca valoarea creditelor aprobate prin IMM Invest reprezinta 5,91% din cifra de afaceri totala a sectorului IMM din anul 2019, in contextul in care cifra de afaceri in anul 2020 are o scadere de 25%. Practic, arata Caciu intr-o postare pe pagina sa de Facebook, infuzia de capital pentru cele 3% dintre companiile care au beneficiat de programul IMM Invest este mult sub pierderile suferite in acest an.

Prezentam analiza economistului Adrian Caciu:

Doar 3% din IMM-urile din Romania sunt sprijinite prin celebrul program IMM INVEST.

Am spus acest lucru de la inceputul primaverii: IMM INVEST are efect marginal. Minuscul in economie.

3% reprezinta in jur de 15 mii de companii din 500.000 de companii.

Valoarea creditelor aprobate este 5,91% din cifra de afaceri totala a sectorului IMM din anul 2019, in contextul in care cifra de afaceri in anul 2020 are o scadere de 25%. (12 mld lei total valoare credite aprobate la un CA total de peste 203 mld lei in 2019)

Oricine poate observa ca infuzia de capital chiar si pentru cele 3% din companiile norocoase este mult sub pierderea din acest an, asta daca ne luam dupa declaratiile care au stat la baza emiterii certificatelor de urgenta de catre Ministerul Economiei.

Cu alte cuvinte, pentru cele 3% din companii avem o supraindatorare care nu neutralizeaza pierderea, iar sa crezi ca prin infuzia unui capital de doar un sfert din necesar ai putea, in trei, patru ani sau chiar sase sa revii la nivelul de randament din 2019 este utopie pura.

Daca ne uitam pe analizele facute de experti independenti observam ca doar 2362 de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion lei au obtinut credit.

Cele mai multe companii care au obtinut credite au o cifra de afaceri de cuprinsa intre 1-5 milioane de lei, respectiv 5151 adica 48% din totalul creditelor aprobate.

Cei mari vor fi mai mari, cei mici, vor fi si mai mici....

De retinut faptul ca accesul la IMM INVEST s-a facut pentru firmele cu profit in anul 2019, pentru firmele cu capitaluri proprii puternice si nu pentru orice IMM.

Acest lucru nu s-a explicat si se ascunde in continuare de catre decidenti, care prefera sa generalizeze si sa vanda iluzii.

IMM INVEST a fost si este un program pentru elite si nu pentru orice companie.

Acesta nu este un program de salvare economica ci un program de dezvoltare economica.

Da, stiu, nuante, evident ca IMM INVEST este util, dar ce faci cu celelalte IMM-uri si cu angajatii lor?

Daca avem in vedere ca statul plateste 1,7 mld lei dobanzi bancilor pentru acest program, vedem ca este chiar costisitor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani