Grid star
business capital

BANII ROMANILOR, BAGATI IN MULTINATIONALE – Revolta dupa ce Guvernul Orban a alocat jumatate de miliard de lei pentru sprijinirea unor companii cu actionariat strain

Guvernul Orban nu are bani de alocatii sau pensii, asa cum nu are bani pentru sprijinirea mediului de afaceri romanesc, dar aloca sume impresionante pentru multinationale. Este vorba despre cazul asupra caruia senatorul Daniel Zamfir a atras atentia, intr-un interviu acordat Lumea Banilor, in care a dezvaluit ca Executivul PNL va acorda garantii de stat pentru companiile de asigurare Coface, Euler Hermes si Atradius (click aici pentru a citi). Practic, statul roman se va transforma intr-un reasigurator al celor trei mari companii, preluand obligatia de a acorda despagubiri catre clientii acestora.

Iata insa ca ceea anunta Daniel Zamfir s-a intamplat. In sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a decis sa aloce pentru cele trei multinationale 500 milioane lei, bani ai romanilor. “A fost aprobat Memorandumul prin care se mandateaza Fondul Roman de Contragarantare sa emita garantii in numele si contul statului in favoarea asiguratorului de credit comercial in procent de pana la 80% din dauna nerecuperata a asiguratorului de credit comercial in contul livrarilor de prestari servicii. Dupa procedura de recuperare a daunelor efectuate de catre acesti asiguratori este un plafon maxim de 500 de milioane de lei”, a explicat ministrul de Finante Florin Citu.

Marius Budai: Taxele si impozitele romanilor merg directionat catre 3 companii de asigurare a creditului comercial, cu actionari straini”

Masura Guvernului Orban a produs insa revolta, liberalii fiind acuzati ca in loc sa foloseasca acesti bani pentru sprijinirea romanilor prefera sa ii utilizeze in interesul companiilor straine. In acest sens, fostul ministru al Muncii, Marius Budai (foto 2), acuza intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti, 4 august 2020, ca decizia Guvernului reprezinta in realitate o bataie de joc la adresa romanilor, alocarea celor 500 milioane lei fiind o consecinta a lobby-ului facut de companiile straine pe langa Guvern. Iar in tot acest timp 1 milion de romani sunt in somaj, iar peste 2 milioane de persoane traiesc in saracie:

Guvernul Orban_PNL pastreaza distanta fata de cetatenii romani. La 9 luni de la investirea guvernului Orban_PNL, cetatenii romani nu beneficiaza de nicio masura reala de protejare a veniturilor si a puterii de cumparare. Din contra, Guvernul anunta ca se taie 80% din cresterea alocatiilor si 75% din cresterea pensiilor, adoptate prin lege. De majorarea salariilor dascalilor nu spun nimic. Dupa 1 milion de cetateni romani ajunsi someri in 9 luni, urmeaza sa vedem in statistici peste 2 milioane de cetateni romani trimisi in saracie de Guvernul Orban_PNL.

In acelasi timp, Orban si fantasticul premier dezertor Citu au adoptat vineri in sedinta de Guvern un Memorandum prin care 500 milioane de lei din buget, din taxele si impozitele romanilor merg directionat catre 3 companii de asigurare a creditului comercial, cu actionari straini. Simplu spus, ca urmare a lobby-ului direct facut la Guvern de catre beneficiari, jumatate de miliard de lei sunt transferati din buget in conturile acestor firme pentru plata daunelor generate de neincasarea facturilor la timp.

Este o bataie de joc pentru 9 milioane de copii, dascali si pensionari. Pe de o parte se afirma ca nu sunt bani pentru marirea alocatiilor, salariilor profesorilor si pensiilor, conform legii, iar pe de alta parte nu exista sedinta de Guvern in care sa nu auzim ca a fost adoptata vreo 'inginerie financiara', prin care miliarde de lei pleaca din bugetul de stat catre interese financiare private.

Este o guvernare hoata, pe datorie. O guvernare care a amanetat viitorul cetatenilor romani pentru urmatorii 10 ani prin cele peste 100 miliarde lei imprumutati in doar 9 luni. Nimeni nu stie unde au fost folosite aceste imprumuturi record, in conditiile in care majoritatea companiilor romanesti intra in insolventa sau faliment iar pentru populatie ZERO masuri de crestere a veniturilor”.

Radu Preda: “Toti cetatenii preiau obligativitatea de a despagubi trei creditori”

La randul sau, senatorul Radu Preda (foto 3), liderul grupului PSD din Senatul Romaniei, acuza ca prin aceasta masura Guvernul Orban nu face altceva decat sa serveasca interesele clientelei politice. “In numele propriilor interese, PNL nenoroceste Romania! Domnul Orban impreuna cu prietenul sau de la Finante, marele expert in viata Catu, indeplinesc minutios toate cererile clientelei lor politice”, scrie Radu Preda pe pagina sa de Facebook, marti, 4 august 2020.

In continuare, Radu Preda explica si ce inseamna de fapt decizia Guvernului Orban:“Simplu: toti cetatenii preiau obligativitatea de a despagubi trei creditori. in mod normal, aceasta suma era achitata de reasiguratorii straini, dar, daca se poate, de ce sa nu puna asta in carca populatiei?!”.

De asemenea, liderul grupului PSD din Senatul Romaniei observa cum Guvernul Orban a reusit sa gaseasca bani pentru multinationale, dar nu si pentru pensii sau alocatii: “Pensii marite nu, alocatii marite nu, masuri economice pentru toate afacerile din Romania care sunt la limita existentei nu. In schimb, Guvernul PNL se poate lauda cu un deficit bugetar enorm, cu un haos la nivel national in ceea ce priveste aceasta criza sanitara, se mai poate lauda si cu milionul de someri lasati de izbeliste, iar lista din pacate poate continua…

Dar, bine ca despagubim cei trei creditori din truda zilnica a oamenilor, care oricum suporta toate deciziile proaste si extrem de proaste ale Guvernului…
Domnilor, sper din tot sufletul sa plecati cat mai degraba de la guvernare, pentru ca de 9 luni de zile induceti panica si creati haos in toate domeniile!

Tic...tac, inca adunam la voturile pentru motiunea de cenzura, ne mai lipesc putine si urmeaza in zilele urmatoare sa-l trimitem iar pe Orban acasa”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani