Grid star
business capital

CAPITALISMUL INTARZIE SA AJUNGA IN ROMANIA – Mohammad Murad, presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri din AUR: „Institutiile considera ca romanul trebuie sa fie sarac, ca n-are voie sa fie om de afaceri. Declarativ, suntem cetateni europeni si avem

Nici chiar acum, la 34 de ani de la Revolutie, Romania nu are un capitalism propriu-zis, din moment ce statul asupreste capitalul autohton, persecutand antreprenorii romani ca sa faca loc multinationalelor, a acuzat Mohammad Murad (foto), presedintele Organizatiei Oamenilor de Afaceri din Alianta pentru Unirea Romanilor, vineri, 15 decembrie 2023, la Summitul Antreprenorilor Romani – eveniment desfasurat la Palatul Parlamentului. Summitul – promovat de AUR drept „cel mai mare eveniment din acest an dedicat mediului de afaceri din Romania” – a reunit peste 2.000 de companii romanesti, care, impreuna, au circa 300.000 de angajati, reprezentand 5% din forta de munca din Romania.

Murad s-a referit in mod special la terorizarea oamenilor de afaceri romani prin dosare penale si spectacolul catuselor, la care se adauga nenumarate alte presiuni din partea institutiilor de control.

De aceea, Mohammad Murad a declarat ca AUR va veni cu solutii pentru ca antreprenorii autohtoni sa fie protejati impotriva abuzurilor statului.

Iata afirmatiile presedintelui Organizatiei Oamenilor de Afaceri din AUR (vezi video):

Vreau sa fac tot ce e posibil sa fiu alaturi de firmele autohtone din Romania, pentru ca, din pacate, capitalismul in Romania intarzie sa ajunga. Voi sunteti baza! Voi sunteti cei care platiti salariile! Voi sunteti cei care ati asumat sa creati o mica afacere, iar statul, din pacate, a intarziat sa ii sustina pe cei care au initiativa. AUR vine cu o alta abordare! Cuvantul magic al AUR privind mediul de afaceri este 'solutie'. Gata cu vorbele; trecem la fapte! Imi asum acest lucru: ca AUR va fi primul partid politic care va veni cu o solutie pentru mediul de afaceri autohton. (…)

Institutiile considera ca romanul trebuie sa fie sarac, ca n-are voie sa fie om de afaceri. Nu mai trebuie sa ne fie frica sa spunem ce ne doare. Declarativ, suntem cetateni europeni si avem drepturi. Dar cand omul de afaceri e luat de acasa cu catuse, unde sunt drepturile? Mediul de afaceri romanesc trebuie pus pe butuci pentru a favoriza multinationalele”.

Constructiile, in pericol

La randul lui, prim-vicepresedintele AUR Marius Lulea a reclamat ca domeniul constructiilor este cel mai lovit in ultima vreme, bugetul pentru anul 2024 fiind construit nesustenabil, cu obligatii pe care statul si le asuma, dar pe care nu le va onora. La acestea se adauga birocratia impovaratoare din segmentul constructiilor publice, a adaugat Lulea.

Reprezentantii mediului de afaceri prezenti la summit au atras atentia ca relatia dintre stat si antreprenor nu este una de parteneriat. De exemplu, statului, daca nu plateste o datorie catre antreprenor (TVA, orice drept financiar), nu i se intampla nimic – statul nu e penalizat niciodata, orice ar face sau n-ar face in raport cu antreprenorul. In schimb, daca antreprenorii nu platesc impozitele, atunci sunt penali, amendati, sanctionati, penalizati, chiar bagati la puscarie.

Presedintele AUR George Simion a reclamat ca avem putine sectoare care functioneaza in statul roman, politicianul subliniind ca transporturile, agricultura si constructiile trebuie sa functioneze ca un intreg, data fiind importanta lor. Simion a cerut oprirea atacului asupra sectorului constructiilor.

Cei prezenti la discutiile din panelul dedicat constructiilor au aratat ca firmele care activeaza in acest domeniu se afla in fata unor provocari menite sa inchida sectorul, mentionand lipsa finantarii, dar si faptul ca bancile acorda credite din ce in ce mai greu.

Printre problemele semnalate la dezbatere, se numara: necesitatea schimbarii legislatiei achizitiilor publice, lipsa de specialisti autorizati sau atestati, a unor produse de creditare favorabile antreprenorilor din domeniu, problemele care apar in accesarea functiei de finantare de la banci, dar si situatia salariilor mici ale muncitorilor din constructii, antreprenorii precizand in acest caz ca este necesara o reducere a taxarii pe munca.

Nici la IT nu stam stralucit

In cadrul panelului de tehnologia informatiei, cei prezenti au subliniat ca Romania are resurse (subterane, umane, relief), dar si o zona geopolitica favorabila dezvoltarii comunicatiilor, aratand ca avem nevoie de conducatori care sa se gandeasca la binele tarii.

Antreprenorii prezenti au atras atentia ca astazi, in Anglia, poti intra pe aplicatie si iti poti schimba pasaportul in 20 de minute, in vreme ce in Romania avem o presedinta a autoritatii de digitalizare de numai 23 de ani, care se presupune ca ar trebui sa faca politici de digitalizare. Acestia au spus ca statul roman nu este reticent la romani, ci statul roman este dusmanul romanilor.

La discutiile din panelul dedicat productiei s-au facut o serie de propuneri de catre cei prezenti, printre care s-a numarat si dezvoltarea retelei de scoli profesionale si crearea unui parteneriat cu ANOFM si CCIR pentru acoperirea nevoii de forta de munca in functie de dinamica sectorului de productie specific. O alta propunere avansata a fost aceea de a fi dezvoltate hub-uri cu specific (de exemplu legume) cu cele mai eficiente tehnologii de conservare si stimularea agentilor economici sa se aprovizioneze din ele, acest lucru implicand si un control al calitatii conform normativelor in vigoare.

Reprezentantii firmelor romanesti care au participat la panelul legat de transporturi au ridicat problema ride-sharing-ului, aratand ca Guvernul Romaniei a autorizat aceste aplicatii, lasand niste pasaje in legislatie care ar putea fi fentate, precizand ca, daca autoritatile statului si-ar face datoria si ar verifica, atunci nu ar exista niciun fel de discriminare. Acestia au semnalat si faptul ca pentru a obtine o autorizatie rapida de la ARR este necesara o „atentie”, criticand in acelasi timp haosul birocratic care este intretinut deliberat pentru a-i tine pe unii in viata. Potrivit celor prezenti, este necesara o solutie radicala pentru a fi eliminate asemenea practici.

Printre propunerile avansate in cadrul panelului dedicat HoReCa s-au numarat modificarea legislatiei astfel incat minimum 30% din produsele din meniu sa fie de provenienta locala, refacerea taberelor scolare, dar si diminuarea taxelor pentru cei care vor sa inceapa o afacere in domeniu.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani