Grid star
business capital

500.000 DE POLITE RCA EMISE DE CITY INSURANCE INCETEAZA – Procedura care trebuie urmata de posesori: “In caz contrar, sunt pasibili de sanctiuni”

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) atrage atentia asupra faptului ca aproape 500.000 de polite RCA emise de societatea City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora depaseste aceasta data.

Tribunalul Bucuresti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulata de ASF. pe numele City Insurance SA in 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, articolul 262 „in termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept. In aceleasi conditii, se vor denunta si contractele de reasigurare”.

Noi asigurari

Astfel, potrivit ASF, posesorii de polite de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie sa incheie o noua asigurare, la un alt asigurator, pana pe data de 11 mai 2022:
”In caz contrar, acestia sunt pasibili de sanctiuni in concordanta cu legile in vigoare. Amenda pentru absenta unei asigurari RCA este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In baza Codului Rutier, Politia poate decide, ca masuri suplimentare, retinerea certificatului de inmatriculare al masini sau retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare”.

Returnarea a o parte din bani

Clientii City Insurance ale caror contracte de asigurare sunt denuntate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea partii din prima de asigurare proportionala cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare. Spre exemplu, daca polita a fost incheiata pe o perioada de un an si expira pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei platite (proportional cu cele 4 luni din 12 ramase in vigoare). Clientii City Insurance pot solicita returnarea partii din prima si inainte de termenul de 11 mai, daca decid denuntarea politei din proprie initiativa. Toate detaliile despre aceasta procedura, precum si documentele necesare pot fi regasite AICI.

Ce trebuie sa stie pagubitii

"Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai City Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei City Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate. Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despagubire a BAAR sunt disponibile AICI.
In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.
Conform  Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), la data de 11 mai 2022, cand se va produce denuntarea automata a contractelor de asigurare, vor mai fi in vigoare 498.255 de polite de asigurare RCA emise de City Insurance”, potrivit ASF.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani