Grid star
business capital

ASIGURARILE DE SANATATE – Motivul pentru care s-a modificat perceptia romanilor in aceasta privinta

Pandemia generata de COVID-19 a produs modificari in perceptia romanilor asupra riscurilor si, drept consecinta, a crescut interesul pentru protectia prin asigurare.
Potrivit  Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), cea mai mare crestere a acestui indicator fata de anul 2020 a fost observata in cazul asigurarilor de sanatate, 4 din 10 romani declarand ca pandemia le-a crescut interesul pentru aceasta solutie de asigurare, potrivit celei mai noi editii a Barometrului UNSAR-IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2021).

Protectie

Astfel, 42% dintre romani (fata de 28% in 2020) spun ca sunt mai interesati, ca urmare a pandemiei, de protectia oferita de asigurarile de sanatate, 37% de asigurarea locuintelor (vs 24% in 2020) si 30% de asigurarile de viata pentru somaj si preluarea temporara a ratelor (vs 23% 2020). In plus, editia din acest an a studiului face referire si la asigurarea pentru riscuri cibernetice (furt de date de pe card, parole etc.), unde 32% dintre respondenti au indicat un interes mai ridicat pentru o astfel de protectie:
"Nevoia de siguranta este in crestere, iar oamenii au simtit poate mai mult ca oricand necesitatea de a fi protejati in fata riscurilor printr-o polita de asigurare. De altfel, acesti indicatori de perceptie sunt in linie cu cele mai recente rezultate inregistrate la nivel de piata. Este deci important ca programele de educatie financiara si campaniile de informare sa ajunga la si mai multi romani – UNSAR accelerandu-si eforturile si in acest sens", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.

Scadere la economii

In ceea ce priveste impactul pandemiei asupra situatiei financiare a populatiei, numai 1 din 5 respondenti a declarat ca va economisi mai mult ca urmare a pandemiei, respectiv 22%, ceea ce indica o scadere de 14 puncte procentuale fata de 2020 (36%).
Acesti respondenti si-ar plasa economiile mai ales in depozite bancare (50%, fata 41% in 2020) si in asigurari de viata (27% vs 21%), in timp ce ponderea celor care ar investi pe bursa, titluri de stat sau imobiliare este de sub 10% din total. Remarcam totodata faptul ca asigurarile de viata au urcat in topul preferintelor romanilor privind instrumentele de economisire.
Nu in ultimul rand, din cercetarea sociologica mentionata reiese si o nevoie mai mare de informare in randul populatiei. Principala sursa de informare privind asigurarile a ramas internetul, mentionat de 58% dintre respondenti, urmat de televiziune si de industria de asigurari cu 24%.
Barometrul IRES-UNSAR privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania a fost realizat pe un esantion format din 1.336 respondenti cu varsta intre 18-50 de ani, in mai 2021, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani