Grid star
business capital

SE PRELUNGESTE VALABILITATEA POLITELOR EUROINS – Perioada de gratie de 90 de zile. Ministerul de Finante a finalizat proiectul (Document)

Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica proiectul OUG prin care perioada de valabilitatea a politelor RCA Euroins, societate aflata in procedura de faliment, se prelungeste cu inca 90 de zile. Adica pana la 8 decembrie 2023.

Potrivit actualelor reglementari, acestea ar fi urmat sa expire la 8 septembrie 2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7 noiembrie 2023). Dupa implinirea acestor termene, politele emise de Euroins Romania inceteaza de drept si, prin urmare, este necesara incheierea unor polite noi. Este posibil ca prin aceasta prelungire, multi dintre clientiii Euroins sa beneficieze integral de polita cumparata.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de act normativ reglementeaza prelungirea cu 90 de zile a termenelor in care contractele de asigurare incheiate cu asiguratorul cu o cota de piata ridicata pe segmentul asigurarilor RCA, aflat in procedura de insolventa la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inceteaza de drept, avand drept consecinta faptul ca, la implinirea termenelor prelungite prin OUG, numarul de contracte RCA aflate in termen de valabilitate va fi redus intr-o proportie semnificativa.

Imprejurari exceptionale

Astfel, prin proiectul de ordonanta de urgenta se reglementeaza faptul ca, pentru politele de asigurare/reasigurare incheiate de societatile de asigurare/reasigurare aflate in procedura de insolventa in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, termenele de incetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, se prelungesc cu 90 de zile.

Necesitatea adoptarii proiectului de act normativ sub forma unei ordonante de urgenta este justificata de imprejurarile exceptionale generate de existenta unui numar extrem de mare de asigurati care detin polite de asigurare, in special asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA incheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisa procedura de faliment. Luarea acestei masuri in regim de urgenta se impune pentru a se asigura o protectie reala a contractantilor si beneficiarilor de asigurari, in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, gradul de cuprindere in asigurare a parcului national auto sa scada in mod semnificativ”, se mai arata in expunerea de motive.

Procedura falimentului

Reamintim ca Tribunalul Bucuresti a confirmat in 9 iunie 2023 starea de insolventa constatata de Autoritatea de Supraveghere Financiara prin Decizia 262/17.03.2023. Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, in doua randuri, solicitarea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul Bucuresti a hotarat sa deschida procedura falimentului societatii de asigurare.

In acest context, potrivit legislatiei in vigoare, ASF anunta la acea vreme ca politele de asigurare emise de Euroins Romania mai sunt valabile 90 de zile, pana la data de 8.09.2023 (exceptand politele de garantii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile si se implineste la data de 7.11.2023). Dupa implinirea termenelor de mai sus, politele emise de Euroins Romania inceteaza de drept si, prin urmare, este necesara incheierea unor polite noi.

*Cititi aici proiectul OUG

*Cititi aici nota de fundamentare

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani