Grid star
punguta cu doi bani

Ratingul Romaniei

Agentia de rating Moody’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3 pentru datoria pe termen lung si P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum si perspectiva stabila.

Confirmarea ratingurilor reflecta, in opinia agentiei, perspectivele robuste de crestere pe termen mediu ale Romaniei, sustinute de fondurile alocate de Uniunea Europeana si fluxurile de investitii straine directe, potrivit ministerului de Finante.

In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2% in 2023, respectiv de 3,2% in 2024 si 3,5% in 2025, in linie cu potentialul de crestere al economiei, perspectivele favorabile fiind sustinute de niveluri ridicate de investitii straine directe si de alocari de fonduri in cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea agentia apreciaza ca tendinta de crestere rapida a productivitatii muncii va continua, pe masura ce Romania va reduce ecartul fata de economiile europene mai avansate, iar reformele si investitiile din PNRR si din alte instrumente vor incepe sa aiba un impact asupra potentialului de crestere al economiei.

Agentia mai precizeaza ca desi nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, exista riscul deteriorarii treptate in conditiile materializarii unor deficite bugetare ridicate si a cresterii costurilor de finantare.

Principalii factori ce pot contribui la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt reducerea semnificativa si durabila a deficitului fiscal si a deficitului de cont curent.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani