Grid star
companii

94 MILIOANE LEI DE LA UE PENTRU TAROM – Compania nationala recupereaza daunele suferite

94 milioane lei acorda UE companiei nationale TAROM pentru recuperarea daunelor suferite in starea de urgenta, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor (MTIC) marti, 05 octombrie 2020.

Concret, Comisia Europeana a aprobat compensarea pierderilor suferite ca urmare a crizei generata de COVID – 19. Astfel, masura are ca scop compensarea pentru pierderile cauzate direct de focarul de coronavirus si restrictiile de calatorie aferente, atat pe teritoriul Romaniei, cat mai ales in alte tari de destinatie.

In acest sens, operatorul aerian national urmeaza sa primeasca 94 milioane lei, adica 19,33 milioane euro, drept despagubiri pentru perioada cuprinsa intre 16 martie – 30 iunie 2020, cand pe teritoriul Romaniei a fost instaurata starea de urgenta.

Iata comunicatul emis de MTIC:

Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu normele europene de ajutor de stat in favoarea companiei Tarom, compensarea pierderilor suferite ca urmare a crizei COVID. Masura are ca scop compensarea pentru pierderile cauzate direct de focarul de coronavirus si restrictiile de calatorie introduse de Romania si alte tari de destinatie pentru a limita raspandirea coronavirusului in perioada cuprinsa intre 16 martie 2020 si 30 iunie 2020.

Autoritatile romane au notificat, in data de 29 septembrie 2020, dupa o perioada de pre - notificare de nu mai putin de 6 luni , intentia de a acorda societatii Tarom un ajutor de stat sub forma unei garantii, in valoare totala de 19.33 mil. EUR (aproximativ 94 milioane de lei), pentru acoperirea daunelor survenite ca urmare a restrictiilor cauzate de catre pandemia COVID - 19 incepand cu data de 16.03.2020 (cand a fost instituita starea de urgenta in Romania) si pana la 30 iunie 2020.

Comisia a constatat, in special, ca masura aplicata de Romania va compensa daunele direct legate de pandemia de coronavirus. O societate de audit extern independenta se va asigura ca ajutorul nu depaseste valoarea prejudiciului suferit in perioada cuprinsa intre 16 martie si 30 iunie 2020.

De asemenea, Comisia a constatat ca masura este proportionala, deoarece compensatia nu depaseste ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Pe aceasta baza, Comisia a concluzionat ca masura adoptata de Romania este in conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani