Grid star
it

A EXPLODAT TRAFICUL – Romanii au rupt Internetul in doua. Iata cifrele ANCOM

Starea de urgenta a pus serios la incercare furnizorii de Internet, in conditiile in care traficul – deopotriva pe dispozitive fixe si mobile – a suferit o explozie.

Mai exact, traficul de Internet a crescut, in medie, cu 26%, ceea ce inseamna 30% in retelele fixe si 5% in retelele mobile, in perioada starii de urgenta. Datele au fost oferite, prin intermediul unui comunicat de presa, de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), condusa de Sorin Grindeanu (foto).

In perioada starii de urgenta (16 martie – 15 mai 2020), volumul de voce si de date consumate a atins 1,8 mii PB (n.r. petabyti; o mie de petabyti este echivalentul unui exabyte, adica a 1,8 miliarde de gigabyti), cu + 30% fata de perioada anterioara, in retelele fixe, respectiv de 0,2 mii PB (avans de 5%), in retelele mobile. Cifrele capata sens, in conditiile in care cei mai multi dintre utilizatori au fost nevoiti sa lucreze in sistemul de telemunca, folosind cu precadere conexiunea Wi-Fi a routerului de Internet fix, in detrimentul Internetului mobil.

Conform reprezentantilor ANCOM, varfurile de consum inregistrate in perioada starii de urgenta, din punctul de vedere al utilizarii retelelor de comunicatii fixe si mobile, internet si telefonie, au fost urmatoarele:

- Intre orele 18-19 in data de 22 martie 2020 – 2,3 PB, cel mai mare consum de Internet si date in retelele fixe – Acesta a survenit exact in momentul instituirii primelor restrictii impuse de Ordonanta Militara nr. 2 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 – ce a constat in Inchiderea mall-urilor, suspendarea activitatii cabinetelor stomatologice si interzicerea intrarii in Romania a cetatenilor straini si apatrizilor.

- Intre orele 11-12 in data de 23 martie 2020 – 35 milioane minute vorbite, cel mai mare consum de voce – Acesta a survenit exact in momentul instituirii restrictiilor de circulatie a persoanelor in intervalul orar 22:00-06:00, in baza Ordonantei Militare nr. 2 din 21 martie 2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, respectiv a declaratiei de presa a Presedintelui Romaniei; O crestere similara s-a inregistrat si in data de 19 aprilie 2020 (orele 11-12), un varf traditional in prima zi de Pasti.

- Intre orele 20-21 in data de 25 martie 2020 – 0,25 PB, cel mai mare consum de internet si date in retelele mobile – Acesta a survenit exact in momentul instituirii interdictiilor de circulatie a tuturor persoanelor in afara locuintei si suspendarea unor zboruri, in baza Ordonantei Militare nr. 3 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

- In acelasi timp, modificari pe plus a inregistrat si traficul de voce, cu un salt mediu de 11%, depasind 13 miliarde de minute (97% fiind realizat in retelele mobile), fapt care arata ca romanul a avut un apetit ridicat si de a auzi vocea celor dragi, nu doar de a folosi retelele de socializare ca instrument (rece) de comunicare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani