Grid star
antreprenoriat

ACTIVITATEA ECONOMICA IN ROMANIA - 49,1% din numarul total de intreprinderi active au avut activitate principala Servicii de piata (Document)

49,1% din numarul total de intreprinderi active au avut activitate principală Servicii de piata in 2020. Numarul mediu de salariati a scazut cu 2,7 % fata de anul 2019, iar intreprinderile din sectorul Servicii de piata au detinut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul mediu de salariati (36,5%), urmate de cele din industrie (31,6%). Marimea medie a unei intreprinderi din industrie a fost de circa 21 salariati, in timp ce in comert a fost de circa 5 salariati.

Potrivit Institutului National de Statistica, comparativ cu 2019, numarul total de intreprinderi a crescut cu 4,9%. La sfarsitul anului 2020, sectorul industrie insuma 61.793 intreprinderi, respectiv 10,4% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii de piata). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piata, respectiv 49,1%.

Structura investitiilor

Structura investitiilor brute in cadrul sectoarelor de activitate economica se prezinta astfel: servicii de piata 37,3%, industrie 32,5%, constructiile 16,4%, iar comertul 13,8%.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (41,1%), intreprinderile din constructii detinand doar 7,9% din totalul cifrei de afaceri.

Profitul

Rezultatul brut al exercitiului a inregistrat valori pozitive (profit) in toate cele patru sectoare de activitate economica, serviciile de piata si comertul inregistrand peste 60% din valoarea rezultatului brut.
Valoarea adaugata bruta la costul factorilor a fost obtinuta in 2020, in proportie de 35,5% in servicii de piata, 31,4% in industrie, 23,7% in comert si 9,4% in constructii.

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani