Grid star
eveniment

ADERAREA UCRAINEI LA UE – Decizia a 8 state din Uniune dupa ce presedintele Zelensky a semnat cererea

Presedintii Estoniei, Bulgariei, Republicii Cehe, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei si Sloveniei au publicat o scrisoare deschisa prin care indeamna Uniunea Europeana (UE) sa acorde imediat Ucrainei statutul de tara candidata si sa inceapa negocierile privind acceptarea sa oficiala in bloc, potrivit CNN.

Cei 8 solicita deschiderea procesului de negociere .

"Solicitam statelor membre sa permita institutiilor UE sa efectueze masuri pentru a acorda imediat Ucrainei statutul de tara candidata la UE si petru a deschide procesul de negocieri”, se arata in scrisoare.Procedura de aderare la UE este una complexa, iar Ucraina nu este in prezent un candidat oficial la aderare.

Cererea presedintelui ucrainean

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca tara sa sa fie primita in Uniunea Europeana in procedura de urgenta. El spune ca soldatii ucraineni nu lupta doar pentru tara lor, invadata de Rusia, ci pentru toata Europa. Zelensky a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana chiar in timpul negocierilor din Belarus:

Soldatii nostri nu lupta doar pentru tara noastra, lupta pentru toata Europa. Pentru toti copiii din Europa. Suntem recunoscatori partenerilor ca sunt alaturi de noi, dar scopul nostru e sa fim alaturi de toti europenii si cel mai important, sa fim la egalitate. Sunt sigur ca asta este corect, sunt sigur ca asta am meritat. Sunt sigur ca este posibil”.

Presedintele ucrainean a declarat ca analizeaza rezultatele discutiilor de luni dintre delegatiile ruse si ucrainene la granita cu Belarus, care au durat cinci ore:

"Pot exista negocieri corecte daca o parte nu loveste cealalta parte cu artileria cu rachete in momentul negocierilor”.

Coloana de tancuri spre Kiev

CNN mai anunta ca pe imaginile din satelit publicate de Maxar Technologies luni seara se vede un convoi de tancuri rusesti care s-ar indrepta catre Kiev. Convoiul se intinde pe o lungime de de zeci de kilometri. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani