Grid star
eveniment

AGENDA LIDERILOR LUMII LA DAVOS 2021 – Raport Oxfam: Pandemia a marit averile miliardarilor la 12 trilioane dolari, in timp ce a saracit populatia globala

Cei mai bogati 1.000 de oameni de pe planeta si-au recuperat pierderile cauzate de pandemia de coronavirus in termen de noua luni, in timp ce sute de milioane de oameni ajung in pragul saraciei extreme, ramasi fara job sau aflati in somaj. Bogatia totala a miliardarilor lumii a atins 12 trilioane de dolari in decembrie 2020, echivalentul cheltuielilor totale ale guvernelor G-20 pentru Covid-19. Acestea sunt cifrele prezentate de Organizatia internationala Oxfam in raportul „Virusul inegalitatii”, publicat luni, 26 ianuarie 2021, pentru a coincide cu inceputul Agendei Davos a Forumului Economic Mondial. Exista o discrepanta uriasa intre problemele reale cu care se confrunta miliarde de oameni din intreaga lume si subiectele dezbatute zilele acestea de liderii mondiali la conferintele virtuale de la Davos.

Raportul Oxfam arata ca pandemia a determinat cea mai grava criza a locurilor de munca din ultimii 90 de ani, cu sute de milioane de oameni care sunt acum in somaj, sau fara job. In acelasi timp, cei mai bogati oameni din lume au vazut cum averea lor combinata creste cu jumatate de trilion de dolari de cand a inceput pandemia, mai mult decat suficient pentru a plati un vaccin Covid-19 pentru toata lumea, precizeaza raportul organizatiei caritabile.

Bogatia totala a miliardarilor a atins 11,95 trilioane de dolari,echivalentul cheltuielilor totale ale guvernelor G-20 pentru Covid-19

Oxfam a publicat o serie de rapoarte in zilele premergatoare Agendei Davos a Forumului Economic Mondial, care a debutat luni, 26 ianuarie 2021. In esenta, cifrele Oxfam arata ca pandemia a dus la o crestere accelerata a inegalitatilor si ca, in fapt, miliardarii lumii au reusit sa transforme criza economica si sociala in oportunitate de a acumula si mai multa avere.

Averile miliardarilor au revenit pe masura ce pietele bursiere si-au revenit in ciuda recesiunii continue in economia reala. Bogatia lor totala a atins 11,95 trilioane de dolari in decembrie 2020, echivalentul cheltuielilor totale de recuperare ale guvernelor G-20 pentru Covid-19 “ - raportul Oxfam

Organizatia arata ca masurile de stimulare monetara si fiscala fara precedent ale guvernelor si bancilor centrale, menite sa atenueze impactul crizei sanatatii au „produs” mai multa bogatie pentru miliardari, in timp ce populatia globala a saracit.

Cu toate acestea, Agenda Davos 2021 a liderilor mondiali nu reflecta o preocupare pentru sute de milioane de oameni pe care pandemia i-a adus in pragul saraciei.

Forumul reuneste lideri politici si de afaceri care dezbat modalitati de imbunatatire a economiilor lumii.

La Davos se discuta initiativa „Great Reset” a Forumului Economic Mondial

O tema cheie pentru 2021 este lansarea initiativei Great Reset a Forumului Economic Mondial si va incepe pregatirea reuniunii anuale speciale in primavara. Fiecare zi din sesiunea de dezbateri din ianuarie se va concentra pe unul dintre cele cinci domenii ale Great Reset Initiative (Initiativa „Marea Resetare), asa cum se arata pe site-ul oficial al Forumului, https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021

Iata principalele teme discutate in ianuarie in cadrul Forumului Economic Mondial:

Luni, 25 ianuarie: Prezentari si sesiuni de dezbateri privind proiectarea sistemelor economice coezive, durabile si rezistente.

Marti, 26 ianuarie: Prezentari si sesiuni de dezbateri privind stimularea transformarii si cresterii industriei intr-un mod responsabil in ce priveste impactul climatic

Miercuri, 27 ianuarie: Prezentari si sesiuni de dezbateri pe tema imbunatatirii administrarii „bunurilor noastre comune globale”

Joi 28 ianuarie: Prezentari si sesiuni de dezbateri privind valorificarea tehnologiilor celei de-a patra revolutii industriale.

Vineri, 29 ianuarie: Prezentari si sesiuni de dezbateri asupra avansarii cooperarii globale si regionale.

Potrivit prezentarii oficiale, Agenda Davos 2021 isi propune sa informeze publicul global si pe cele peste 25.000.000 de persoane care urmaresc subiectul pe social media cu privire la problemele cheie care modeleaza anul in curs. De asemenea, Forumul a creat, in peste 430 de orase din 150 de tari care gazduiesc Global Shapers, o retea de tineri care promoveaza dialogul, actiunea si schimbarea.

Majoritatea populatiei globului se confrunta cu probleme economice complet diferite de cele discutate la Davos

Oxfam precizeaza ca drumul spre recuperarea economica va fi mult mai lung pentru persoanele care se luptau deja cu saracia inainte de Covid-19.

Cand virusul a izbucnit, mai mult de jumatate dintre lucratorii din tarile sarace traiau in saracie extrema, iar trei sferturi din lucratorii din intreaga lume nu aveau acces la protectie sociale, cum ar fi salariul de boala sau indemnizatiile de somaj”, a mentionat Oxfam

Oxfam cere ca lupta impotriva inegalitatii sa fie in centrul eforturilor de salvare economica si redresare”.

Oxfam si-a bazat calculele pe mai multe surse de date; cifrele privind cei mai bogati oameni ai lumii provin din lista Forbes a miliardarilor din 2020 si a folosit datele Bancii Mondiale pentru a modela ce impact ar insemna „o crestere a inegalitatii in aproape fiecare tara simultan” pentru saracia mondiala.

Oxfam cere impozitarea celor 32 de corporatii globale care au castigat cel mai mult in pandemie

Organizatia de caritate a spus ca un impozit temporar pe profiturile in exces realizate de cele 32 de corporatii globale care „au castigat cel mai mult in timpul pandemiei” ar fi putut strange 104 miliarde de dolari in 2020.

Acest lucru este suficient pentru a oferi indemnizatii de somaj pentru toti lucratorii si sprijin financiar pentru toti copiii si persoanele in varsta din tarile cu venituri mici si medii”, conform Oxfam.

In acest moment 2.153 de miliardari ai lumii au mai multa bogatie decat cei 4,6 miliarde de oameni care reprezinta 60% din populatia planetei, dezvaluie un alt raport de la Oxfam dat publicitatii in zilele premergatoare Forumului Economic Mondial din Davos, Elvetia.

Inegalitatea globala este socant de inradacinata si vasta, iar numarul miliardarilor s-a dublat in ultimul deceniu.

Raportul Oxfam, „Time to Care”, arata cum economiile statelor lumii alimenteaza criza inegalitatii - permitand unei elite bogate sa acumuleze averi vaste in detrimentul oamenilor obisnuiti si in special al femeilor si fetelor din medii sarace.

Decalajul dintre bogati si saraci nu poate fi rezolvat fara politici deliberate de reducere a inegalitatilor si prea putine guverne sunt angajate in acest sens”, a declarat CEO-ul Oxfam India, Amitabh Behar, care se afla la Davos pentru a reprezenta organizatia in acest an.

O politica fiscala adresata celor mai bogati oameni ai lumii, in procent de 1%, daca guvernele i-ar determina sa plateasca doar 0,5% impozit suplimentar pe averea lor in urmatorii 10 ani ar fi egala cu investitia necesara pentru crearea a 117 milioane de locuri de munca si finantarea unor sectoare de asistenta pentru varstnici si ingrijirea copiilor, educatie si sanatate, spun expertii Oxfam.

Provoc guvernele, companiile si elitele de la Davos sa joace rolul lor in a pune capat erei paradisurilor fiscale, care alimenteaza inegalitatile economice si impiedica sute de milioane de oameni sa se ridice din saracie. Companiile multinationale si elitele bogate se joaca de catre diferiti reglementeaza tuturor celorlalti, refuzand sa plateasca impozitele de care societatea trebuie sa functioneze. Faptul ca 188 din 201 companii de varf au prezenta in cel putin un paradis fiscal arata ca este timpul sa actionam”- Winnie Byanyima, Directiv Executiv International Oxfam

In 2015, guvernele G20 au convenit cu privire la masurile de reducere a evitarii impozitelor de catre multinationale prin acordul BEPS, cu toate acestea, aceste masuri nu vor face prea mult pentru tarile cele mai sarace si vor ignora in mare parte problemele ridicate de paradisurile fiscale.

Aproape 8 trilioane de dolari din averea bogatilor lumii se afla in offshore

La nivel global, se estimeaza ca un total de 7,6 trilioane de dolari din averea bogatilor lumii se afla in offshore. Daca s-ar plati impozitul pe venitul generat de aceasta bogatie, 190 de miliarde de dolari in plus ar fi disponibili guvernelor in fiecare an.

Noua din zece parteneri corporativi WEF (Forumul Economic Mondial) sunt prezenti in cel putin un paradis fiscal si se estimeaza ca evitarea impozitelor de catre corporatiile multinationale costa tarile in curs de dezvoltare cel putin 100 de miliarde de dolari in fiecare an. Investitiile corporative in paradisuri fiscale au crescut de aproape de patru ori intre 2000 si 2014.

Reprezentantii Oxfam se afla la Davos pentru a-i convinge pe liderii mondiali si de afaceri sa actioneze pentru rezolvarea crizelor umanitare, inclusiv cea din Siria.

https://www.oxfam.org/en/press-releases/worlds-billionaires-have-more-wealth-46-billion-people

https://www.oxfam.org/en/press-releases/mega-rich-recoup-covid-losses-record-time-yet-billions-will-live-poverty-least

https://www.oxfam.org/en/press-releases/62-people-own-same-half-world-reveals-oxfam-davos-report

https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani