Grid star
antreprenoriat

AJUTOR PENTRU HORECA: 10.000 DE BENEFICIARI – Schema prevede compensarea scumpirilor la energie. Bugetul cerut de reprezentantii industriei este de 750 milioane euro (Document)

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului pregateste o schema de ajutor pentru industria HORECA. Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar estimat de 10.000 de beneficiari, iar proiectul OUG a fost pus in dezbatere publica.


Masura prevede acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului, alimentatiei publice si organizarii de evenimente, a caror activitate a fost afectata in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei. Se urmareste, printre altele, compensarea scumpirilor la energie.

Schema de ajutor de stat HoReCa2 permite inscrierea electronica in cadrul a doi piloni, respectiv:

-Pilonul 1 presupune compensarea cresterii cheltuielilor totale in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 fata de cele aferente aceleiasi perioade a anului 2021, cu exceptia cheltuielilor cu energia electrica si/sau gaz, cresteri de costuri generate de criza razboiului din Ucraina;

-Pilonul 2 presupune compensarea cu maxim 30% din cresterea costului eligibil cu energia electrica si/sau gaz in perioada 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022, cresteri de costuri generate de criza razboiului din Ucraina.
Aplicantii vor avea posibilitatea inscrierii pe ambii piloni sau doar pe unul dintre cei doi piloni.

Efectuarea platilor

Bugetul schemei de ajutor de stat HoReCa2 solicitat de catre reprezentantii industriei este de 750 milioane euro, echivalent in lei. Acesta va fi analizat de catre Ministerul Finantelor, care va determina alocarea bugetara in conformitate cu sursele de finantare existente. Prin implementarea masurii se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar estimat de 10.000 de beneficiari.
Schema se deruleaza de la data intrarii in vigoare ordonantei de urgenta pana la data limita impusa de Cadrul Temporar Ucraina, plata sumelor corespunzatoare urmand a fi realizata pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2024, in limita creditelor bugetare alocate cu aceasta destinatie.

Prevederile proiectului

"Beneficiarii de ajutor de stat sunt structuri de primire turistice cu functiuni de cazare clasificate, structuri / unitati de alimentatie si organizatori de evenimente, inregistrate/inregistrati in scopuri fiscale pe teritoriul Romaniei, agentii de turism licentiate si ghizii de turism atestati, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, detinute de sau organizati ca intreprinderi mari, microintreprinderi sau intreprinderi mici si mijlocii.
Nu sunt eligibili beneficiarii si/sau actionarii/asociatii/administratorii societatilor care au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de coruptie, stabilite prin hotarari judecatoresti definitive. Verificarea indeplinirii acestei conditii se va face automat de catre aplicatia electronica in baza de date a Registrului Comertului",
se arata in proiectul OUG.

*Proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani