Grid star
antreprenoriat

​ BANI PENTRU LEGUME ROMANESTI IN EXTRASEZON – Continua programul Tomata. Iata suma oferita agricultorilor (Document)

​Continua programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru perioada de extrasezon, toamna–iarna 2023-2024.

Ministerul Agriculturii a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare pentru aprobarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate pentru perioada 2023 – 2024, si de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate pentru anul 2023.

1.000 de euro de beneficiar

Programul prevede ca legumicultorii care infiinteaza in spatii protejate culturi de:

-tomate;

-ardei gras si/sau lung si/sau gogosar;

-castraveti;

-fasole pastai;

-salata;

-spanac;

-ceapa verde pe o suprafata de 1.000 mp, si vor indeplini conditiile prevazute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Cererile se vor depune in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern. Valorificarea productiei se va face in perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar platile se vor efectua dupa data de 26 februarie 2024.

Credite garantate

Ministerul Agriculturii creste si valoarea creditelor pe care fermierii le pot accesa in conditii avantajoase, in baza adeverintelor emise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA),

Astfel, in baza OUG 43/2013, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) poate acorda garantii in favoarea bancilor cu care are incheiate Conventii de lucru, pentru garantarea creditelor fermierilor a caror valoare se ridica la „De cinci ori subventia”.

In cazul creditelor "De cinci ori subventia”, FGCR garanteaza:

pana la 80 % din valoarea creditelor noi acordate:

-beneficiarilor care nu au in derulare o finantare pe baza adeverintei eliberate de APIA si nici nu au incasat avans in baza acesteia si care nu pot depasi de 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei;

-beneficiarilor care nu au in derulare o finantare pe baza adeverintei eliberate de APIA si care au incasat avans/plata integrala ce nu pot depasi de 4 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei. Aceasta prevedere se aplica pana la eliberarea de catre APIA a adeverintelor aferente anului agricol urmator;

-pana la 80 % din suma cu care se majoreaza valoarea creditului acordat fara garantie FGCR, in cazul creditelor acordate anterior solicitarii de garantare, pe baza adeverintelor eliberate de APIA, pentru care institutia finantatoare a aprobat majorarea valorii pana la concurenta valorii de maxim 5 ori procentul maxim admis din valoarea adeverintei eliberate de APIA si pentru care beneficiarul nu a incasat avans.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani