Grid star
eveniment

ALERTA: PRETURILE CRESC, SALARIILE SCAD – Romania o ia la vale: preturile au crescut mai mult decat salariile. Productia industriala a scazut cu aproape 40% intr-un an (Documente)

Romania se duce in cap. Nu o spunem noi, ci o arata datele oficiale ale Institutului National de Statistica. Si totul se intampla in timp ce Guvernul Orban, in frunte cu ministrul de Finante Florin Citu anunta crestere economica si fel de fel de alte impliniri.

Dupa ce in editia de joi, 11 iunie 2020, Lumea Banilor v-a prezentat datele Institutului National de Statistica (INS) privind scaderea salariilor romanilor in aprilie 2020 (click aici pentru a citi), astazi va supunem atentiei o alta situatie la fel de grava. Este vorba despre scaderea alarmanta a productiei industriale, precum si a salariilor comparativ cu preturile. Iar dovezile sunt oferite tot de INS.

Astfel, productia industriala a scazut in luna aprilie 2020 cu 36,2% fata de martie 2020. Mai mare este insa prabusirea in comparatie cu luna similara a anului 2019. In acest sens, productia industriala a scazut in aprilie 2020 cu 38,4%, comparativ cu aprilie 2019 (vezi facsimil 1).

“E grav, tot PIB-ul se duce in cap, intrand evident pe negativ cu trimestrul II”, avertizeaza economistul Adrian Caciu.

Puterea de cumparare scade

Nu este insa singura veste proasta. Tot INS a publicat dovada ca luna aprilie 2020 a inregistrat o premiera pentru ultimii ani. Concret, preturile au crescut mai mult decat salariile. Ceea ce nu inseamna altceva decat o reducere a puterii de cumparare a romanilor.

Astfel, salariul mediu brut pe economie a scazut de la instalarea Guvernului PNL cu, atentie, 4,8%. Mai exact, daca in decembrie 2019 acesta era de 5.465 lei, in aprilie 2020 salariul mediu brut pe economie ajunsese la 5.201 lei. In tot acest timp, preturile au crescut, chiar semnificativ am spune noi (vezi facsimil 3 si 4).

De altfel, cresterea preturilor a fost confirmata tot de Institutul National de Statistica: “Preturile de consum in luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019, au crescut cu 2,3%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (iunie2019 – mai 2020) fata de precedente le 12 luni (iunie 2018 – mai 2019), calculata pe baza IPC, este 3,4%. Determinata pe baza IAPC,rata medie este 3,3%”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani