Grid star
eveniment

ROMANII VOR SA ECONOMISEASCA: STUDIU - Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani, cu studii superioare, sunt cei mai interesati

Doua treimi dintre cei care utilizeaza produse si servicii bancare au intentia sa economiseasca in urmatoarele 12 luni, arata datele cuprinse in cercetarea de piata "Sistemul bancar in perceptia romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizata in luna iulie 2022 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandata de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

30% dintre respondentii la sondaj au afirmat ca sigur vor economisi, 37% probabil ca da, 10% probabil nu, 22% sigur nu si 1% dintre participanti nu au oferit un raspuns. Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesati sa economiseasca, in proportie de 80%.

Credite bancare

Cercetarea de piata releva ca 15% dintre respondenti intentioneaza sa acceseze un credit de nevoi personale in urmatoarele 12 luni. Situatia defalcata arata ca 3% dintre romani sigur vor contracta un credit de consum si 12% probabil ca da. Romanii cu varsta intre 36-50 de ani, in mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesati sa contracteze credite de consum. Aproximativ 2% dintre romani vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar in urmatoarele 12 luni, 9% iau in calcul aceasta optiune, iar restul de 89% nu intentioneaza sa contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES.

Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regaseste la romanii cu varsta intre 18-50 de ani. In ceea ce priveste intentia de a contracta un card de credit in urmatoarele 12 luni, 15% dintre romanii chestionati s-au declarat interesati.

Nivelul de trai

Studiul arata ca 71% dintre romani sunt foarte multumiti si destul de multumiti de nivelul de trai, in timp ce 28% se declara destul de nemultumiti si foarte nemultumiti, diferenta de 1% fiind reprezentata de non-raspunsuri. Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani, in proportie de 80%, se declara cei mai multumiti de nivelul de trai, in functie de studii cei mai multumiti fiind cei cu studii superioare in proportie de 83%. Cei mai nemultumiti de nivelul de trai sunt romanii cu varsta intre 51-65 de ani, cu studii elementare. Aproximativ doua treimi dintre romani (65%) se declara foarte multumiti si destul de multumiti de banii pe care ii au, o treime dintre romani intrand in categoria celor nemultumiti.
Tinerii cu varsta intre 18-35 de ani sunt cei mai multumiti de banii pe care ii au, la polul opus fiind situati romanii cu varsta de peste 65 de ani, acestia fiind cei mai nemultumiti.

Evidenta cheltuielilor

Potrivit ARB, In ceea ce priveste modalitatea in care romanii aleg sa tina evidenta cheltuielilor si veniturilor lunare, cercetarea releva ca un roman din patru (26%) nu tine deloc evidenta, 40% tin evidenta in minte, 19% tin pe agenda sau hartie, 12% folosesc o aplicatie de Internet/ Mobile banking si 7% utilizeaza o aplicatie pe telefon, intrebarea fiind cu raspuns multiplu. Realizarea unui buget personal ajuta persoana sa administreze optim veniturile si sa optimizeze cheltuielile, mai ales in situatia in care exista un deficit. O astfel de abordare creste nivelul de rezilienta financiara la nivel individual pentru a face fata unor situatii potentiale adverse.
Sondajul de opinie a fost realizat in luna iulie 2022 la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor si cu sprijinul Institutului Bancar Roman pe un esantion de 1.066 respondenti adulti care utilizeaza produse si servicii bancare, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 3%. Gradul de incluziune financiara a ajuns la 68% in Romania la jumatatea anului 2022.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani