Grid star
companii

ANAF A APROBAT REORGANIZAREA ROMAERO – Statul a recuperat deja zeci de milioane de lei

Statul a recuperat deja zeci de milioane de lei din datoriile ROMAERO (cea mai mare companie de stat din industria aeronautica, aflata acum in restructurare), iar o suma inca mai mare este pe cale de a fi recuperata, datorita faptului ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala a aprobat planul de restructurare a ROMAERO, a anuntat Casa de Insolventa Transilvania (CITR) luni, 2 noiembrie 2020.

Mai precis, sub coordonarea specialistilor CITR, statul roman a recuperat 50 de milioane de lei, iar pe parcursul implementarii planului de restructurare urmeaza sa incaseze inca 77 de milioane de lei din totalul datoriei istorice acumulate in ultimii 10 ani de activitate a ROMAERO. Cei 50 milioane lei de pana acum reprezinta cea mai mare suma recuperata intr-o astfel de procedura, ca urmare a aplicarii Ordonantei Guvernului 6/2020.

OG 6/2020 le da o noua sansa firmelor cu datorii la bugetul de stat, prelungindu-le pana la 31 martie 2021 termenul pentru depunerea la ANAF a notificarii intentiei de restructurare a datoriilor bugetare.

Liber la licitatii cu greutate

Astfel, ROMAERO devine un exemplu de bune practici in salvarea prin mijloace de piata a unei companii de importanta strategica din sectorul de aparare.

Aplicand restructurarea prin OG 6/2020, ROMAERO a beneficiat de anularea a 50 la suta din debitul principal, respectiv 100% din accesoriile acumulate de-a lungul timpului, ceea ce reprezinta o reducere a indatorarii cu peste 255 de milioane de lei. Ca urmare a acestui fapt, intreprinderea devine bancabila, avand toate premisele pentru a se insanatosi. Totodata, pentru prima oara in ultimii 12 ani, ROMAERO nu mai are nicio datorie scadenta fata de bugetul de stat, ceea ce inseamna ca va putea participa la toate licitatiile publice organizate de institutiile publice romanesti, printre care si MapN.

Aplicarea planului de restructurare creeaza posibilitatea demararii unui plan de investitii de peste 200 de milioane de lei, pregatit deja de ROMAERO cu ajutorul CIT Restructuring pentru urmatorii 5 ani. ROMAERO are acum cale libera pentru a functiona in parametri optimi si a avea fluxuri financiare continue pentru a putea fi competitiva in piata, se mai arata in comunicatul CITR.

Andra Butiu (Senior Partner CIT Restructuring, o subsidiara a CITR) a declarat:

Succesul echipei noastre in aplicarea OG6 pentru redresarea ROMAERO a adus pietei o serie de premiere si confirma viabilitatea acestei solutii de preventie, in contextul in care ROMAERO este o companie strategica, statut ce presupune o serie de limitari in accesarea creditelor, valorificarea activelor, precum si diferite constrangeri legislative specifice industriei de aparare. Acestea ne-au provocat sa ne folosim experienta de 20 de ani in piata pentru a aduce plus-valoare prin crearea unui produs personalizat si adaptat unei companii de stat, produs ce s-a dovedit a fi eficient si functional. Succesul solutiei aplicate la ROMAERO depinde acum de implementarea planului de restructurare si de angajamentul stakeholderilor implicati in procesul de redresare a companiei”.

Adrian Lotrean (Senior Partner CIT Restructuring) a afirmat:

Companiile romanesti cu datorii la bugetul de stat primesc o noua sansa la restructurare. Este o oportunitate binevenita, mai ales in contextul in care jumatate din companiile de impact romanesti de afla in dificultate, iar aceasta criza cu siguranta ca a sporit nevoia de restructurare. Acum este momentul optim pentru companiile cu datorii bugetare sa actioneze pentru un nou start in business si sa se redreseze. Procedura de notificare a intentiei de a beneficia de OG6 se redeschide in intervalul 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021. Astfel, companiile cu datorii istorice acumulate la bugetul de stat mai au timp pentru a accesa o astfel de facilitate”.

Ce sunt ROMAERO si CITR

SC ROMAERO SA este cea mai mare companie de stat din industria aerospatiala si de aparare romaneasca, prezenta pe piata de peste o suta de ani si care isi desfasoara activitatea in doua domenii economice: servicii de intretinere si reparatii pentru aeronave de transport civile si militare si respectiv productie industriala de aerostructuri si componente ale acestora.

Experienta societatii in aeronautica civila si militara, resursa umana calificata, infrastructura si capacitatile de productie disponibile in Bucuresti fac ROMAERO una dintre cele mai atractive intreprinderi romanesti pentru marii producatori de echipament militar si de aeronave din lume. ROMAERO este deja partener pentru Romania si Europa Centrala al unora dintre cele mai importante companii de pe piata mondiala de echipamente militare, pentru transferul de tehnologie militara avansata, atat in domeniul productiei industriale, cat si in domeniul cercetarii-dezvoltarii.

CIT Restructuring a fost fondata de echipa CITR (Casa de Insolventa Transilvania) cu scopul de a oferi solutii de restructurare si companiilor aflate in afara procedurilor judiciare, prin solutii personalizate, proiectate pe baza nevoilor specifice ale fiecarui business individual. Echipa ofera consultanta de turn-around pentru companiile aflate in dificultate, managementul creantelor neperformante, solutii pentru atragerea de capital, strategii pentru cresterea si dezvoltarea business-urilor neperformante si consultanta in afaceri, pentru restructurare operationala financiara. Impetum Group este grup romanesc format din reunirea celor 3 brand-uri: CITR, ROCA si ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business in oricare etapa din viata unei companii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani