Grid star
companii

ANRE, DECIZIE PE PIATA GAZELOR – OMV Petrom, ENGIE Romania si E.ON Energie, desemnati furnizori de ultima instanta. Ce vor trebui sa faca respectivele societati

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a luat o decizie in legatura cu piata gazelor naturale. Este vorba despre desemnarea altor furnizori care sa preia clientii societatilor care, din diverse motive, nu isi mai pot continua activitatea.

Concret, clientii societatilor care nu mai pot furniza gaze consumatorilor vor fi "alimentati" de firmele desemante de ANRE.

Astfel, au fost aprobate deciziile de desemnare a societatilor ENGIE Romania S.A., E.ON Energie Romania S.A si OMV Petrom S.A in calitate de furnizori de ultima instanta de gaze naturale, societati care au obligatia de a prelua clientii care nu au asigurata furnizarea gazelor naturale.

Iata anuntul ANRE:

"Unul dintre obiectivele majore ale autoritatii de reglementare este asigurarea continuitatii in furnizarea cu gaze naturale la clientii finali. In acest sens, ANRE a adus modificari si completari Regulamentului privind furnizarea de ultima instanta a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul cresterii numarului de furnizori de ultima instanta (FUI) desemnati, care sa aiba si o cota de piata semnificativa, intrucat furnizarea gazelor naturale in regim de ultima instanta implica o capabilitate operationala si financiara imediata care sa le permita preluarea, in situatii exceptionale, a portofoliilor de clienti ale unor furnizori care din diverse motive nu isi mai pot continua activitatea. Modificarile au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1165/08.12.2021.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Regulament, cu modificarile si completarile ulterioare, ANRE a demarat in data de 8 decembrie 2021 un proces de selectie pentru desemnarea unor furnizori de ultima instanta de gaze naturale, in vederea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 4 alin. (1) din Regulament, respectiv ‘un numar de cel putin 5 FUI, a caror cota cumulata de piata, calculata prin ponderarea egala a numarului de clienti finali si a cantitatii de energie vandute acestora in ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date in urma activitatii de monitorizare a pietei gazelor naturale, sa fie de minimum 70%’.
In urma procesului organizat in perioada 8 – 14 decembrie 2021, in sedinta de astazi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societatilor ENGIE Romania S.A., E.ON Energie Romania S.A si OMV Petrom S.A in calitate de furnizori de ultima instanta de gaze naturale, societati care au obligatia de a prelua clientii care nu au asigurata furnizarea gazelor naturale, conform prevederilor Regulamentului.

 Lista furnizorilor de ultima instanta de gaze naturale desemnati de ANRE este urmatoarea:

  1. ELECTRICA FURNIZARE S.A.
  2. PREMIER ENERGY S.R.L.
  3. TINMAR ENERGY S.A.
  4. ENGIE Romania S.A
  5. E.ON Energie Romania S.A
  6. OMV Petrom S.A
  7. CEZ Vanzare S.A- pana in data de 2 ianuarie 2022”.
     

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani