Grid star
eveniment

APARE POLITIA FINANTELOR – Institutiile bugetare care platesc peste 20% fata de costul mediu al achizitiilor vor fi verificate la sange. Noua structura de control va avea 22 de oameni (Documente)

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) isi infiinteaza propria "politie”. Noua structura va verifica la sange achizitiile facute de institutiile de stat.

Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru punerea in aplicare a masurilor privind consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Finantelor instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 81/2023 privind consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Finantelor, exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementari specifice, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si pentru modificarea unor acte normative.

Concret, conform expunerii de motive a proiectului, noua structura va sta cu ochii pe achizitiile publice, iar controlul va fi declansat daca se va constata ca s-a depasit cu 20% costul mediu al achizitiilor facute:

"Va avea ca obiect de activitate monitorizarea executiei bugetare pe baza datelor si informatiilor gestionate de Ministerul Finantelor. Aceasta va analiza datele si informatiile gestionate de Ministerul Finantelor si va solicita informatii suplimentare, dupa caz, si, in situatiile in care constata o crestere cu mai mult de 20% fata de costul mediu al achizitiilor de produse/servicii/echipamente si/sau executie de lucrari sau costul mediu al cheltuielilor curente si de capital aferente unor institutii publice similare, dupa caz, sesizeaza structura de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor. In fiecare an calendaristic Ministerul Finantelor va prezenta Guvernului rapoarte privind monitorizarea efectuata. Activitatea acestei structuri se organizeaza pentru inceput sub forma de proiect-pilot pe o perioada de 3 ani pentru domeniile educatie, sanatate, asistenta si protectie sociala, precum si pentru autoritatile si institutiile aflate in subordinea autoritatilor administratiei publice locale. Dupa aceasta perioada, pe langa domeniile mentionate anterior, se pot aplica si altor domenii stabilite prin ordin al ministrului finantelor. Structura va functiona cu un numar de 22 de posturi asigurate prin suplimentarea numarului de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor”.

Pe de alta parte, potrivit OUG 81/2023, fapta reprezentantului legal al entitatii verificate de a refuza sa puna la dispozitia personalului structurii de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor si al structurilor teritoriale de inspectie economico-financiara din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala documentele solicitate cu ocazia controlului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei.

*Cititi aici proiectul Ministerului de Finante

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului

*Cititi aici integral OUG 81/2023

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani