Grid star
eveniment

APARE UN NOU CURENT: NATIONALISMUL ECONOMIC – Modelul Trump pentru salvarea firmelor romanesti

Modelul aplicat de presedintele american Donald Trump (foto 1) poate fi importat si in Romania pentru sprijinirea si salvarea capitalului autohton. Este vorba despre o politica bazata pe “nationalism-economic”.

Aplicarea “doctrinei” de nationalism-economic si in Romania este sustinuta de fostul premier Victor Ponta (foto 2), presedinte al partidului Pro Romania. Ponta a prezentat o serie de masuri pe care Guvernul Romaniei ar trebui sa le ia pentru sprijinirea firmelor romanesti, astfel incat acestea sa nu ajunga in faliment.

Concret, invitat joi seara, 28 mai 2020, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, Victor Ponta a pledat pentru implicarea statului in ajutorarea industriei autohtone, explicand ca pandemia de coronavirus a demonstrat cat de necesara este pentru o tara productia proprie. In acest sens, fostul premier a tinut sa sublinieze ca deja state din UE au inceput sa aplice un nationalism-economic, pe baza modelului lansat de presedintele american Donald Trump. “Suntem intr-o perioada de anti-globalizare”, a atras atentia Victor Ponta.

Prezentam analiza fostului premier al Romaniei, presedintele partidului Pro Romania Victor Ponta:

“Inainte de criza, un milion de romani lucrau la firme internationale, multinationale. Aceste firme deocamdata se salveaza, deocamdata. De ce: pentru ca au finantare internationala, pentru ca sunt foarte mari, pentru ca isi permit doua luni, trei luni, sa vedem ce se va intampla in viitor - sa dea Dumnezeu Dacia sa vada tot atatea masini, greu de crezut. In schimb, restul de patru milioane si de angajati lucrau la firme romanesti. Aceste firme romanesti n-au potenta financiara - in primul rand, majoritatea bancilor, cu exceptia Bancii Transilvania, sunt banci straine – n-au capacitatea sa se duca sa zica 'da-mi si mie o linie de credit de 10 milioane si ti-o dau eu mai incolo, nu-ti fa griji'. Si atunci evident ca ele au fost cele mai lovite. Evident ca dincolo de partea aia cu somajul tehnic, care si acolo nu prea s-a dat, n-a fost niciun ajutor direct pentru firmele romanesti. Nu o sa putem sa traim 20 de milioane de oameni pe munca a 1 milion de la multinationale. Fara IMM-uri, fara firmele romanesti, faliment scrie pe Romania.

Ce poti sa faci pentru prima data? Acum. Si spun datorita pandemiei, nu din cauza (pentru ca e o chestie pozitiva, din orice lucru rau apare si ceva pozitiv), e prima data cand poti sa faci nationalism economic, de cand am intrat in UE. Si o fac celalalte tari, nu doar noi. Poti sa chemi industria alimentara si sa le spui: 'ce va ajuta sa produceti mai multa mancare in Romania si sa nu o mai importam din Spania, Franta?' 'Ne trebuie credite cu dobanda subventionata, trebuie sa ne reduceti contributiile si trebuie sa ne ajutati pe o perioada scurta de timp cu salariile. Adica daca pleaca un muncitor roman la 7 euro pe ora in Germania si eu pot sa ii dau 3, mai da-mi si tu stat inca 3 ca sa il tin in Romania'. E foarte important sa iti pornesti industria alimentara. Ati vazut, toate tarile discuta despre industria produselor medicale si sa ne tinem mancarea, pentru ca daca, Doamne fereste, se intampla altceva, ne inchidem granitele si nu avem mancare destula, murim de foame. Poti sa spui - si iti da voie acum Comisia Europeana pentru prima data, ca asa fac celalalte tari – Tarom si Blue Air, sunt companii romanesti, ai voie sa le dai acum ajutor de urgenta, caci Air France, KLM si celelalte au primit deja. Ai voie firmelor romanesti sa le dai granturi direct, adica nu sa le trimiti la banci, si sa le spui: 'uite, astia sunt banii, ajutor de stat, cu conditia sa ii folosesti daca mai angajezi inca 50 de oameni, daca mai cumperi utilaje si daca mai maresti productia'.

Trump asta face in America: nationalism-economic. Asta face Franta, asta face Germania.

Asta trebuie sa facem si noi, dupa care mai adaugam ceva. E prima data cand domnul Orban daca vrea sa vina in Parlament, la majoritatea asta care nu-i place, ia vot unanim daca vine si zice: 'Va propun urmatoarea lege: pe 1 iulie incep lucrarile la Autostrada Moldovei, la Comarnic-Brasov si la Pitesti-Sibiu'. Credeti ca e vreun parlamentar care sa voteze contra? Votam toti cu mana sus, da-i drumul si lucreaza, da la firmele romanesti sa lucreze.

Nu trebuie sa inventezi apa calda in Romania, trebuie sa vezi ce fac altii.

(…)

Doar acum avem aceasta posibilitate: nationalism-economic. Suntem intr-o perioada de anti-globalizare. A pornit din America, e adevarat, dar si Europa va face acelasi lucru, si tinem de noi sa facem asta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani