Grid star
companii

ASASINAT ECONOMIC – Omul de afaceri Ioan Niculae demasca modul in care OMV a distrus combinatul Doljchim: „Au preferat sa taie combinatul decat sa il dea unui investitor roman... L-au vandut pe nimic la fier vechi... In 6 luni a disparut”

OMV a comis pur si simplu un asasinat economic in Romania. Este principala idee ce se desprinde dintr-o exploziva declaratie a omului de afaceri Ioan Niculae (foto), care a demascat felul in care compania austriaca a ales sa distruga un important combinat autohton decat sa i-l vanda lui Niculae.

Este vorba despre combinatul Doljchim, pe care OMV l-a inchis in 2010, in ciuda faptului ca se intelesese cu Ioan Niculae sa i-l vanda la un pret din care austriecii nu fusesera dispusi sa lase niciun leu la negocieri. Brusc, directorul general de la acel moment al OMV, austriacul Gerhard Roiss, l-a anuntat pe antreprenorul roman ca nu mai poate avea loc tranzactia, deoarece se razgandise consiliul de administratie de la Viena, a relatat Ioan Niculae intr-un interviu oferit zilele trecute pentru Economica.net.

In cele din urma, OMV a vandut Doljchim unei firme din Calarasi, la un pret de trei ori mai mic decat cel pe care ar fi urmat sa-l plateasca Ioan Niculae, cu dispozitia expresa ca utilajele sa fie taiate si vandute la fier vechi – ceea ce s-a si intamplat, a incheiat antreprenorul.

In acelasi interviu, proprietarul InterAgro (grup aflat in reorganizare judiciara, dupa ce a stat trei ani in insolventa) a anuntat ca „Viromet Victoria va fi gata de pornire in august, la 15 august, cu reactorul vechi, iar dupa doua luni de zile, speram sa sa terminam legaturile si alimentarea cu catalizatori a reactorului nou, cel luat de la Petrom”. In iunie, tot Economica.net scria ca Niculae urma sa redeschida combinatul chimic Donau Chem.

Iata cum a relatat Ioan Niculae distrugerea Doljchim de catre OMV:

Au negociat cu mine un an de zile vanzarea Doljchim Craiova. Am batut palma, la insistentele lor, pe suma pe care au vrut ei sa o obtina. Asta era joi. Miercurea viitoarea trebuia sa ne intalnim, cu toti avocatii, sa semnam contractele, si marti, cu o zi inainte, m-a anuntat fostul lor director general de atunci, austriacul, ca ar fi bine sa ne vedem cateva minute. Am banuit ca e ceva de rau. A spus ca ii e rusine, ca e o treaba total neprofesionista, dar ca el este un executant, si a primit dispozitie de la Viena, de la Board, sa nu imi mai vanda mie fabrica, si sa o dea la fier vechi.

Pretul meu era de trei ori mai mare decat pretul cu care au vandut ei la fier vechi. Mai mult decat atat, in negocierile pe care le-am avut, au fost foarte duri in legatura cu preluarea tuturor obligatiilor de mediu si de personal, cu care noi am fost de acord, in scris.

Deci au preferat sa taie un combinat chimic de marimea Doljchim decat sa il dea unui investitor roman. Mai mult decat atat, la o saptamana dupa ce au incheiat brusc tratativele cu noi, l-au vandut pe nimic unei firme din Calarasi, la fier vechi, cu obligatia ca in sase luni de zile sa dispara. In sase luni de zile a disparut, nu am mai vazut nici urmele combinatului Doljchim, unul dintre cele mai mari din tara.

Mai mult, au dat scris instructiuni directorului general pe Doljchim de atunci, ca niciun obiect, niciun utilaj mecanic, nicio piesa de schimb, sa nu fie vanduta ca atare, ci sa fie taiata. Au taiat cu flexul inclusiv rotorii de la toate compresoarele din fabrica. (...)

Fostul director general de la Doljchim, care altfel este un om de buna credinta, a primit ordinele, sa taie orice componenta, orice piesa dinamica, ca sa nu poata fi folosita ca piesa de schimb de alte companii, de Interagro, de Azomures. Care ofereau mult mai mult decat pretul de fier vechi, de 'scrap'. A fost socant sa auzi asa ceva. Iar acel reactor a fost vandut unor persoane fizice, care l-au luat ca fier vechi, au venit cu el la mine, mi l-au oferit si l-am luat.

Nu am avut niciun aranjament cu ei, pur si simplu m-au intrebat daca vreau sa il iau si le-am zis: 'Da, domnule, il iau!'

Am oferit de trei ori si ceva mai mult decat au luat ei pe el la fier vechi. Dar problema lor nu au fost banii, pentru ca facusera oricum multi bani cu el. Cand eu vindeam ureea cu 240-250 de dolari, ei o decontau pe Linz cu 150-140. Deci au fost sute de milioane scoase prin Doljchim, nu i-a intrebat nimeni niciodata nimic”.

Situat in Isalnita (comuna din judetul Dolj devenita de facto suburbie a Craiovei), combinatul chimic era una dintre principalele unitati de productie ale localitatii, alaturi de sere, care – spre deosebire de Doljchim – au fost in cele din urma privatizate cu succes.

Petrom (companie privatizata de statul roman cu firma austriaca OMV in anul 2004) a anuntat la finalul anului 2009 inchiderea combinatului chimic Doljchim Craiova, ca parte a strategiei de atunci a grupului de a renunta la activitatile de chimie si petrochimie. Combinatul a fost efectiv inchis in 2010, an in care compania a iesit de pe piata ingrasamintelor chimice. Tot in 2010, circa 10.000 de angajati ai combinatului au fost dati afara. In 2011, Petrom a stabilit un program de demolare si de decontaminare a zonei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani