Grid star
eveniment

Poveste fara sfarsit la ANAF. Premierul Bolojan: “Avem niste arierate enorme, de zeci de miliarde, cum nu le-au vazut”

Poveste fara sfarsit la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Toate guvernele au promis ca se va imbunatati colectarea, iar rezultatul se vede cu ochiul liber. Nici Guvernul Bolojan nu face nota discordanta. Seful Executivului anunta ca se vor lua masuri. Intre timp, din comunicatele ANAF nu aflam ca s-a dat vreo lovitura la vreun mare evazionist, ci doar “mizilicuri”.

Bolojan declara ca trebuie sa fie finalizata digitalizarea ANAF, insa anunta ca a constat ca nu exista un entuziasm in aceasta privinta:

“Daca este un desert de informatii, va puteti imagina ca eficienta unor controale este foarte redusa. Pe componenta de insolventa, cesiune creante poti foarte usor, in Romania, sa cesionezi creantele unei companii cu mari datorii, unui paravan, o fantoma, daca pot sa spun asa, dupa care nu mai poti sa recuperezi acele datorii si cel care a generat acele datorii isi vede de treaba”, a declarat premierul.

Bolojan vrea limitarea esalonarilor si intarirea capacitatii de a confisca, de a executa silit, dar si limitarea mandatelor pentru cei cu functii de conducere.

“Avem niste arierate enorme, de zeci de miliarde. Sigur, se pune intrebarea: cum nu le-au vazut de s-au acumulat la acest nivel ani de zile? Si pentru asta este evident ca sunt responsabilitati importante in toata structura ANAF-ului. De aceea, voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu functii de conducere, si, in mod evident, obiective de performanta cuantificabile, pentru ca avem probleme destul de serioase in toata tara, avem practici neunitare in exercitarea controlului”.

Prezentam declaratiile premierului:

“E nevoie sa finalizam digitalizarea ANAF. E o poveste fara sfarsit. Nu exista niciun entuziasm, asa am constatat, sau n-a fost cel putin, la ANAF, sa se faca digitalizarea, pentru ca atunci se vede din analize de risc exact unde sunt problemele. Asa, daca este un desert de informatii, va puteti imagina ca eficienta unor controale este foarte redusa. Trebuie sa modificam legislatia si este un grup de lucru care, sub coordonarea domnului vicepremier Tanczos Barna, lucreaza la modificarea legislatiei. Pe componenta de insolventa, cesiune creante poti foarte usor, in Romania, sa cesionezi creantele unei companii cu mari datorii, unui paravan, o fantoma, daca pot sa spun asa, dupa care nu mai poti sa recuperezi acele datorii si cel care a generat acele datorii isi vede de treaba. 
Trebuie sa limitam esalonarile, sa ne intarim capacitatea de a confisca, de a executa silit. Avem niste arierate enorme, de zeci de miliarde. Sigur, se pune intrebarea: cum nu le-au vazut de s-au acumulat la acest nivel ani de zile? Si pentru asta este evident ca sunt responsabilitati importante in toata structura ANAF-ului. 
De aceea, voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu functii de conducere, si, in mod evident, obiective de performanta cuantificabile, pentru ca avem probleme destul de serioase in toata tara, avem practici neunitare in exercitarea controlului. Acumularea de arierate mari arata cat se poate de cert ca unele societati au fost protejate in acesti ani. Nu poti functiona in stil mare fara sa fii protejat de o parte din cei care trebuie sa faca ordine in respectivul domeniu, societati care sunt avertizate cand sunt controlate, procese verbale care nu consemneaza sumele reale, ci sume mult mai mici. Consilierea prin apartinatori ai celor care controleaza societatile, contabilitati s.a.m.d., controale formale. 
E nevoie apoi de oameni specializati si bine pregatiti pe controlul preturilor de transfer, care este o componenta importanta, si aici fara oameni specializati nu poti sa stabilesti cu exactitate si sa identifici aceasta componenta care sa ii faca pe cei care lucreaza in Romania sa plateasca sume corecte statului roman. Si, bineinteles, sisteme de premiere a performantei, dar nu pe sumele care sunt impuse in procese verbale, ci pe sumele efectiv incasate. V-as da exemplu, intr-o luna, sume impuse 1,3 miliarde, sume incasate 330 de milioane, deci 25%. Daca ii premiem pentru sumele impuse, n-am facut nimic, asa cum se vede. 
Acesta este, deci, un domeniu foarte important, in care, in afara pachetului legislativ, toate institutiile care au competenta in acest domeniu trebuie sa treaca la o alta abordare, trebuie sa colaboreze, sa faca controale integrate, sa faca schimb de date, in asa fel incat sa combatem evaziunea fiscala si, in paralel, sa combatem frauda in sectorul public, pentru ca, am mai spus, evaziunea este si, din pacate, o cauza si un efect, dar mai ales un efect, al lipsei de incredere ca banii platiti de contribuabili sunt folositi corect in sectorul public”. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani