Grid star
eveniment

PROFIT PENTRU EN-GROSISTI – Infloreste comertul din acest domeniu (Document)

In luna mai 2023, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in termeni nominali, fata de luna aprilie 2023, atat ca serie bruta cu 13,1%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,2%.

Potrivit Institului National de Statistica, fata de luna mai 2022, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in luna mai 2023, a crescut, in termeni nominali, atat ca serie bruta cu 6,9%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,2%.

In perioada ianuarie-mai 2023, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in termeni nominali, fata de perioada similara din 2022, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,3%, respectiv cu 8,0%.

Mai 2023 comparativ cu aprilie 2023

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,1%, datorita:

-cresterii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+24,6%);

-comertul cu ridicata nespecializat (+20,7%);

-comertul cu ridicata specializat al altor produse (+18,5%);

-comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+13,6%);

-comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+13,5%):

-activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+13,4%) si din comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+5,8%).

Comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a scazut cu 3,4%. Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,2%.

Mai 2023 comparativ cu mai 2022

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu:

-cu 6,9%, datorita cresterii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+31,0%):

-activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+20,1%);

-comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+19,6%);

-comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+12,7%);

-comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+12,5%);

-comertul cu ridicata nespecializat (+3,2%);

-comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+2,6%).

Comertul cu ridicata specializat al altor produse a scazut cu 7,7%. Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,2%.

Cifrele pe un an

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada ianuarie-mai 2023, comparativ cu perioada similara din 2022 a inregistrat o crestere, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 5,3%, datorita:

-cresterii activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+25,0%);

-comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+16,7%);

-comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+16,0%);

-comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+10,4%);

-comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+6,9%);

-comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+3,5%);

-comertului cu ridicata nespecializat (+2,4%).

Comertul cu ridicata specializat al altor produse a scazut cu 6,1%. Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 8,0%.

*Cititi aici datele INS

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani