Grid star
eveniment

ATENTIE LA VICII! – Initiativa legislativa pentru jocurile de noroc: "Familie, viata sociala, bunastare: esti gata sa risti totul” (Document)

Proiect de lege privind jocurile de noroc depus in Senat: "Familie, viata sociala, bunastare: esti gata sa risti totul”, este unul din mesajele care trebuie sa insoteasca reclamele.

Potrivit expunerii de motive, un barbat din patru a practicat jocuri de noroc in 2019, potrivit unui studiu GFK Romania comandat chiar de catre Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc. Situatia din prezent s-ar putea sa fie insa chiar mai grava, avand in vedere promovarea excesiva a jocurilor de noroc in spatiul public, dar si lipsa unor masuri legislative riguroase sau a programelor de preventie.

Initiatorii arata ca in ultimii ani am asistat la o crestere masiva, fara precedent a activitatilor comerciale legate de jocurile de noroc. Dar si ca s-a creat o adevarata cultura care tinde sa se consolideze in mentalul colectiv prin reclama agresiva, disponibilitatea larga on-line si numeroasele stabilimente stradale care ofera acces facil la pariuri sportive sau alte forme de jocuri de noroc.

Dependenta si vulnerabilizare financiara

"La nivelul populatiilor vulnerabile, jocurile de noroc pot genera afectiuni cuantificabile si definite ca atare, de la dependenta, indatorare sau comportament impulsiv, pana la vulnerabilizarea financiara a familiei si alterarea statutului socio-profesional.

Pentru unele persoane, jocurile de noroc sunt doar divertisment ocazional, dar pentru altele, in functie de substratul psiho-social, jocurile de noroc ajung sa fie reperul central al vietii, sa se asocieze cu stres major, anxietate, depresie sau tulburari relationale grave pe care persoanele afectate nu mai pot sa le gestioneze. Povara financiara, emotionala si sociala a adictiei este mult mai mare la nivelul grupurilor sociale marginalizate, dezavantajate.

Fenomenul jocurilor de noroc din Romania, in lipsa altor informatii oficiale concrete, poate fi masurat prin anvergura castigurilor organizatorilor de jocuri de noroc, castiguri obtinute uneori prin ruinarea persoanelor vulnerabile. Conform datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului, 'cifra de afaceri a companiilor care au ca obiect de activitate jocurile de noroc, pentru anul 2021, a fost de peste 9 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro)”, se arata in expunerea de motive.

Motiv pentru care se propune atentionarea romanilor in cadrul mesajelor publicitare.

*Cititi aici expunerea de motive

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani