Grid star
punguta cu doi bani

Bani pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic

Primele 50 de proiecte depuse in cadrul Programului national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finantare, a anuntat ministrul Dezvoltarii, Cseke Atilla (foto).


Astfel, 19 institutii de invatamant, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuinte, 4 cladiri administrative si 3 unitati de sanatate au fost incluse in lista celor care pot primi finantare odata ce autoritatile locale depun documentele suplimentare necesare. Cladirile sunt din Bucuresti, Arges, Botosani, Brasov, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ilfov, Neamt, Prahova, Timis, Tulcea, Vaslui si Vrancea, iar suma totala solicitata pentru consolidarea lor este de 738 milioane de lei.
In urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie sa depuna documentatia necesara in vederea incheierii contractelor de finantare. Odata incheiate aceste contracte, avand in vedere ca finantarea este asigurata din bani publici, se va derula procedura de achizitie publica, iar dupa aceea pot incepe lucrarile de consolidare.
Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Locatarii cladirilor consolidate si autoritatile locale nu vor fi nevoiti sa restituie banii.
In perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, in urma caruia au fost depuse cereri de finantare pentru consolidarea seismica a 366 de cladiri.
Celelalte 316 proiecte dintre cele 366 de solicitari de includere in Program au primit solicitari de clarificare si sunt in etapa de evaluare. Suplimentar cladirilor consolidate prin Programul national de consolidare, ministerul finanteaza, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), alte 251 de cladiri, iar, prin Compania Nationala de Investitii, 57 de cladiri.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani