Grid star
punguta cu doi bani

Ambasadele iar intervin tupeist in treburile Romaniei

In caz ca nu v-ati obisnuit cu aroganta ambasadelor straine de a-i da lectii Guvernului Romaniei intr-un domeniu sau altul, va spunem ca un asemenea episod s-a consumat joi, 17 februarie 2022, cand ambasadele a patru tari i-au cerut socoteala Executivului de la Bucuresti.

Mai exact, ambasadorii din Franta, Marea Britanie, Germania si Italia solicita Guvernului sa faca platile catre marii furnizori de energie care au aplicat masurile de compensare si plafonare a facturilor, spunand ca, pe langa faptul ca acestia cumuleaza pierderi de un miliard de euro datorate scumpirii energiei, ei se confrunta acum si cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populatiei, arata un document obtinut de Economedia.

Solicitarea se regaseste intr-o scrisoare transmisa inca din data de 17 februarie ministrului Energiei Virgil Popescu si premierului Nicolae Ciuca de catre ambasadorul britanic in Romania, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franta in Romania, Laurence Auer, si ambasadorul Italiei in Romania, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Ambasadorii sustin ca marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE si Macquarie Asset Management (CEZ) si-au manifestat preocuparea cu privire la faptul ca cea mai mare parte a poverii financiare a masurilor de sprijin pentru populatie revine sectorului privat.

Mai precis, ambasadorii sustin ca furnizorii se confrunta acum cu probleme reale de flux de numerar, avand nevoie de finantare prin linii de credit pe termen scurt de la banci pentru a-si sustine activitatea, in contextul in care inca nu au primit despagubirile de la stat pentru compensarea facturilor.

Aceste pierderi financiare se adauga pierderilor operationale deja inregistrate anul trecut. Furnizorii ar fi afectati de plafonarea preturilor impusa de Guvernul Romaniei si de pierderile inregistrate din cauza faptului ca autoritatile nu recunosc costurile mai mari de operare a retelei. Pierderea totala estimata pentru toate cele patru companii se ridica la o magnitudine de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.

Cele patru companii la care facem referire in aceasta scrisoare sunt furnizori importanti de energie din Romania si au impartasit analiza lor asupra situatiei actuale, pe care ne bazam evaluarea politica, asa cum este precizata astazi in aceasta scrisoare. Furnizorii nostri furnizeaza gaz si electricitate pentru aproximativ 4 si, respectiv, 6 milioane de gospodarii, cu o cota de piata combinata de 90 si, respectiv, 70%. Din toamna trecuta, ei s-au confruntat, la fel ca si consumatorii, cu preturi vertiginoase la energie pe pietele angro. Aceasta dinamica afecteaza profund si sectorul distributiei de energie, care se confrunta cu o criza fara precedent”, afirma ambasadorii.

In plus, furnizorii au trebuit sa preia ca furnizori de ultima instanta circa 100.000 de consumatori, ca urmare a iesirii de pe piata sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiara.

Ambasadorii spera asadar ca „neplata despagubirilor se datoreaza unor chestiuni tehnice si ca acestea vor fi platite rapid si la timp”.

* Click aici ca sa cititi toate solicitarile ambasadelor, precum si reactia Guvernului Romaniei

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani