Grid star
analize

Bani pentru pensii

Gheorghe Piperea, europarlamentar

Pana la momentul recalcularii pensiilor mai sunt mai putin de 3 luni. In mod rational, pentru a nu intra intr-o noua perioada de 4 ani de pacalire a pensionarilor, ar trebui ca guvernul Ciolacu sa arate de unde va lua banii necesari recalcularii (estimare guvern: un plus de 30 de miliarde la bugetul actual de pensii; estimare Banca Mondiala: 54 de miliarde).

De asemenea, mai sunt mai putin de 4 luni pana la promisele majorari de salarii ale profesorilor. Si aici ar trebui precizata sursa de finantare. 
Cu imprumuturile rostogolite si mereu suplimentate nu mai merge - din cauza deficitului bugetar major, dobanzile sunt deja atat de mari ca nu prea mai pot fi suportate, motiv pentru care creditorii deja se codesc sa mai imprumute Statul roman. Cresterea economica nu este una substantiala, palpabila - este pe credit si pe preturi crescute. 
Inflatia statistica (fabricata de BNR) pare a fi stagnanta, dar inflatia reala (scaderea puterii de cumparare prin emiterea de bani fara acoperire in bunuri si servicii aflate pe piata) este in crestere. E foarte probabil ca de aici va rezulta „finantarea” cresterii pensiilor si a salariilor: erodarea puterii de cumparare a leului. 
Nu exista nicio majorare reala de pensii sau de salariu daca intervine pe trendul scaderii puterii de cumparare a leului. 
Ca sa va faceti o idee, veti sti ca, in 2019, cu 100 de lei se putea cumpara ceea ce azi costa 160 de lei. 
PS: In maxim 10 zile vom veni si cu solutiile noastre. Va fi un adevarat New Deal pentru Romania.

Sursa: Facebook Gheorghe Piperea
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani