Grid star
criptomonede

BITCOIN „ATACA” PRAGUL DE 40.000 DOLARI IN PRIMUL WEEK-END DIN DECEMBRIE – Glassnode anticipeaza un nou raliu, pe fondul unui „soc” al aprovizionarii pietei cu BTC

Asa cum au anticipat analistii citati de Lumea Banilor la finalul saptamanii trecute, Bitcoin (BTC) a ajuns la un pas de un nou prag psihologic important – 40.000 dolari – in acest week-end. Noul raliu vine pe fondul unui val masiv de lichidari, intre care pozitii scurte in valoare de aproximativ 600 de milioane dolari, lichidate intr-o singura „foc”, noteaza U Today. Platforma de analiza blockchain Glassnode arata ca procentul adreselor Bitcoin inactive de peste un an a atins un record de 70% in noiembrie, anticipand un „soc” al aprovizionarii pietei cu BTC in circulatie.

Gilda Popa

Piata cripto pare sa se afle intr-o stare de tensiune, cu potentialul fie de continuare a acestei tendinte optimiste, fie de o inversare brusca - daca sunt bifate anumite praguri de pret al BTC, potrivit co-fondatorului platformei de analiza Reflexivity Research, Will Clemente. Graficul publicat de analist pe platforma de socializare X indica un model de tranzactionare care aminteste de perioada septembrie/octombrie 2020. Clemente sugereaza posibilitatea ca aceasta tendinta ascendenta sa culmineze cu o miscare semnificativa a preturilor, sugerand ca impulsul actual ar putea fi precursorul unei schimbari mai dramatice de pret.

 

Raportul Bank of America anticipeaza o crestere a Bitcoin in 2024

Cresterea entuziasmului fata de aprobarea fondurilor tranzactionate la bursa (ETF-uri Bitcoin spot) de catre Comisia pentru Burse si valori Mobiliare a SUA (SEC) a fost motorul unui puternic bull market in trimestrul al patrulea. Dar cea mai puternica criptomoneda ar putea beneficia de alte doua tendinte macro in 2024: halvingul Bitcoin programat in aprilie 2024 si, posibil, reducerea ratei dobanzii de catre banca centrala a SUA, Federal Reserve.

Echipa Global Research a Bank of America si-a publicat raportul cu tendintele pentru 2024 la finalul lunii noiembrie. Corporatia multinationala de servicii financiare si de investitii bancare, cu sediul central in Charlotte, Carolina de Nord si New York City, s-a alaturat altor banci de top care anticipeaza o reducere a ratei dobanzii anul viitor.

Economistii si strategii de la BofA Global Research noteaza ca se asteapta ca aceasta dezinflatie sa continue si ca reducerile ratelor sa inceapa la jumatatea anului, atat din partea FED, cat si a Bancii Centrale Europene”, se arata în raport. raportul.

Halvingul Bitcoin va avea loc candva in aprilie 2024. Daca FED va reduce ratele dobanzilor, oferta in crestere de dolari fata de o oferta in scadere de BTC ar putea stimula economia in favoarea pretului Bitcoin.

"Jocul” cererii si ofertei de Bitcoin pentru anul viitor

De altfel, datele recente de la Glassnode prezinta o imagine si mai clara a economiei cererii si ofertei in joc inainte de halvingul Bitcoin.

Astfel, procentul de adrese Bitcoin inactive timp de un an sau mai mult a atins un record de 70% in noiembrie, potrivit Glassnode. Acest lucru arata o convingere si un angajament pe termen lung din partea actualilor detinatori de BTC. In acelasi timp, potrivit unui raport recent al platformei Bitfinex, 83% din oferta de BTC este detinuta in prezent cu profit. Acestia sunt factori de limitare a ofertei, in plus fata de cel determinat de halvingul BTC.

In octombrie, Matt Weller, director global de cercetare la Forex.com, arata cum va influenta acest lucru pretul Bitcoin.

"Cu o oferta mai scazuta pe piata, este nevoie doar de o mica crestere a cererii – ca ceea ce am vazut cu speculatiile in jurul ETF-urilor Bitcoin – pentru a creste cu adevarat pretul intr-un ritm rapid”, spune Weller.

Intre timp, Glassnode proiecteaza si o potentiala crestere de 70 de miliarde de dolari a cererii institutionale dupa ce SEC va aproba un produs Bitcoin ETF pentru investitorii reglementati. Combinat cu costuri mai mici de imprumut, daca FED ar reduce rata dobanzii anul viitor si cu halvingul din 2024, acest lucru ar putea declansa o furtuna perfecta pentru o crestere extrem de rapida a pretului BTC in primul trimestru din 2024, noteaza raportul Bank of America.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani