Grid star
litigii

Blocul National Sindical acuza: “CCR ofera Guvernului si Parlamentului Romaniei pretextul perfect pentru taieri de sporuri si salarii”

Blocul National Sindical (BNS) reclama un “atac periculos la drepturile lucratorilor din sectorul public din Romania. Sindicalistii sustin ca in plin val de proteste, Curtea Constitutionala condusa de Marian Enache (foto dreapta, langa premierul Ilie Bolojan) emite o motivare cel putin bizara prin care amputeaza drepturile lucratorilor romani si ii ofera Guvernului Romaniei si Parlamentului Romaniei pretextul „perfect” pentru taieri de sporuri si salarii! 
“CCR legitimeaza ideea ca Guvernul poate modifica unilateral contractele de munca, fara dialog, fara renegocieri si fara respect fata de salariat”.

Potrivit BNS, CCR arata intr-o motivare publicata in luna iunie, atentie, intr-un dosar din 2021, ca ,'dreptul la greva nu este unul absolut” si ca ,'legiuitorul a instituit anumite interdictii si restrangeri ale dreptului la greva in scopul asigurarii bunului mers al activitatii economico-sociale si al garantarii intereselor de ordin general”. 
In traducere, CCR arata ca lucratorii din mediul bugetar nu au dreptul la greva atunci cand vorbim de salarii, sporuri si alte drepturi reglementate prin lege. CCR ii da, in fapt, angajatorului-stat posibilitatea de a stabili conditiile in care poate fi organizata o greva. Cu alte cuvinte, lucratorii si organizatiile sindicale nu pot reclama taierea sporurilor practicata de Guvernul Bolojan pentru ca legea este mai presus de toate, iar negocierile dintre reprezentantii salariatilor si angajatorii publici nu valoreaza absolut nimic.
Practic, Curtea spune ca atunci cand statul taie sporurile chiar si pe perioada nedeterminata, acestea pot fi eliminate unilateral, fara ca angajatorul sa mai stea de vorba cu angajatul”,
sustin sindicalistii.

Prezentam comunicatul BNS:

Blocul National Sindical (BNS) reclama atacul periculos si fara precedent al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) la drepturile lucratorilor din sectorul public din Romania! In plin val de proteste organizate de organizatiile sindicale si lucratori, Curtea Constitutionala emite o motivare cel putin bizara prin care amputeaza drepturile lucratorilor romani si ii ofera Guvernului Romaniei si Parlamentului Romaniei pretextul 'perfect' pentru taieri de sporuri si salarii! CCR legitimeaza ideea ca Guvernul poate modifica unilateral contractele de munca, fara dialog, fara renegocieri si fara respect fata de salariat.
Concret, este vorba despre Dosarul Curtii Constitutionale nr. 52D/2021 in care Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi a ridicat exceptia de constitutionalitate a dispozitiilor art. 156, 161 si 164 din Legea dialogului social 62/2011. Cinci ani mai tarziu, in 28 ianuarie 2025, CCR a emis Decizia nr. 2 in acest dosar. Motivarea acestei decizii a fost data si publicata in Monitorul Oficial nr. 605 din 27 iunie 2025. Aceasta motivare este publicata strategic exact in ziua in care Guvernul Romaniei si-a dorit sa aprobe in sedinta Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice, prin care Executivul a taiat sporul de conditii vatamatoare si a zilelor de concediu cuplimentar pentru bugetari, OUG care a fost aprobata ulterior.
Ce scrie in aceasta motivare si de ce blocheaza aceasta toate actiunile sindicale in plina adoptare a pachetului de masuri de austeritate
CCR arata in motivarea Deciziei sale ca ,'dreptul la greva nu este unul absolut si ca ,'legiuitorul a instituit anumite interdictii si restrangeri ale dreptului la greva in scopul asigurarii bunului mers al activitatii economico-sociale si al garantarii intereselor de ordin general'.
In traducere, CCR arata ca lucratorii din mediul bugetar nu au dreptul la greva atunci cand vorbim de salarii, sporuri si alte drepturi reglementate prin lege. CCR ii da, in fapt, angajatorului-stat posibilitatea de a stabili conditiile in care poate fi organizata o greva.
Absurdul CCR in emiterea motivarii continua fara limite. Potrivit documentului, CCR stabileste ca ,'trebuie sa tina seama de faptul ca in dreptul public salariile/indemnizatiile/soldele sunt stabilite in baza legii, ca act al legiuitorului originar sau delegat. Legea este cea care ofera o marja angajatorului public ca eventual sa acorde anumite sporuri specifice, acesta neavand competenta sa acorde drepturi salariale numai in baza si in temeiul unei manifestari discretionare de vointa'. Cu alte cuvinte, lucratorii si organizatiile sindicale nu pot reclama taierea sporurilor practicata de Guvernul Bolojan pentru ca legea este mai presus de toate, iar negocierile dintre reprezentantii salariatilor si angajatorii publici nu valoreaza absolut nimic!

In aceeasi motivare, CCR stabileste ca 'atunci cand legea diminueaza cuantumul sporurilor sau suprima sporurile respective, contractul individual de munca nici macar nu trebuie renegociat prin intalnirea  vointei concordante a celor doi cocontractanti pentru a se aplica noile prevederi legale'. Practic, Curtea spune ca atunci cand statul taie sporurile chiar si pe perioada nedeterminata, acestea pot fi eliminate unilateral, fara ca angajatorul sa mai stea de vorba cu angajatul. Este o interpretare care transforma contractul individual de munca intr-un act fragil, supus oricand vointei autoritatilor, fara garantii si fara drept la negociere cu incalcarea art. 53 din Constitutia Romaniei.
,'Intamplator sau nu, judecatorii CCR isi aduc aminte de o speta pe care au fost sesizati in urma cu cini ani si a carei motivare o scot acum de la naftalina. O actiune cu premeditare pentru a opri din fasa orice tentativa de demers de neconstitutionalitate pe care vreun salariat sau organizatie sindicala ar putea sa o atace la CCR. Este inacceptabil ca, intr-un stat de drept, contractul de munca al unui lucrator din sectorul public sa devina un document care poate fi golit de continut de azi pe maine, prin simpla vointa a Guvernului sau a CCR-ului. CCR valideaza un abuz, iar acest lucru va alimenta si mai mult revolta sociala deja existenta. La Congresul BNS din mai 2025, atrageam atentia ca <>;, a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin'.

BNS considera ca decizia si motivarea CCR vin ca o validare constitutionala a unei masuri politice mai mult decat discutabile, in plin val de proteste sociale. O consideram periculoasa nu doar pentru angajatii bugetari, ci pentru orice salariat din Romania, pentru ca:
-Da mana libera statului sa modifice in mod arbitrar componente ale salariului negociate si prevazute contractual;
-Slabeste pozitia angajatului in fata angajatorului public;

Creeaza un precedent periculos ce poate fi extins si in mediul privat prin viitoare interpretari abuzive ale legii.
In acest sens, BNS atrage atentia ca aceasta Decizie va putea deveni subiect de analiza pe masa Curtii Europene de Justitie si al Curtii Europeane a Drepturilor Omului”.

Sursa foto: Facebook Curtea Constitutionala
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani