Grid star
companii

BLUE AIR, ANUNT DESPRE RELUAREA ZBORURILOR – Compania a anuntat data: "Societatea nu dispune in acest moment de fondurile necesare platii combustibilului si celorlalte cheltuieli operationale”

Blue Air anunta ca isi propune sa reia zborurile incepand cu data de 10 octombrie 2022.

Compania aviatica precizeaza intr-un comunicat de presa ca in ultimele 48 de ore, conducerea executiva, Consiliul de Administratie si actionariatul Blue Air au constatat faptul ca nivelul vanzarilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost incasate de procesatorii de plati au fost blocate de catre acestia, astfel incat societatea nu dispune in acest moment de fondurile necesare platii combustibilului si celorlalte cheltuieli operationale, necesare pentru zborurile planificate incepand cu data de 12 septembrie.
Se mai precizeaza ca toti furnizorii de servicii esentiale zborurilor le-au conditionat de plata datoriilor scadente.

10 octombrie 2022

"Decizia de reluare a zborurilor are in vedere in mod decisiv posibilitatea societatii de a rambursa tuturor pasagerilor afectati sumele datorate si de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate in favoarea companiei.
Pe aceasta cale, comunicam tuturor pasagerilor cu zboruri programate pana in data de 10 Octombrie 2022 sa nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputand fi operate”.

Iata anuntul Blue Air:

"In primul rand, dorim sa ne cerem scuze tuturor pasagerilor Blue Air, care au fost afectati de imposibilitatea efectuarii zborurilor programate incepand cu amiaza zilei de 6 Septembrie 2022.
Ne cerem scuze tuturor angajatilor si partenerilor comerciali ai Societatii Blue Air Aviation pentru ca nu am fost in masura sa ne indeplinim toate obligatiile asumate fata de acestia.
Nu in ultimul rand, avand in vedere faptul ca din comunicatele publice emise in cursul zilei de ieri, 8 septembrie 2022, am constatat ca am fost intelesi gresit, dorim sa ne exprimam intreaga multumire pentru ajutorul ce ne-a fost acordat in aceste momente de maxima criza de Compania Nationala de Transport Aerian TAROM S.A. precum si de Primul Ministru al Romaniei, dar si de Ministrul Transporturilor, pentru repatrierea pasagerilor Blue Air care au ramas blocati in afara tarii.
In lipsa acestui sprijin si in lipsa unui efort uman deosebit al tuturor angajatilor TAROM S.A., precum si a celor de la cancelaria Primului Ministru, Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Externe, situatia la momentul actual ar fi fost una mult mai grava in ceea ce priveste numarul pasagerilor blocati in aeroporturi.

Situatia financiara

In ultimele 48 de ore, conducerea executiva, Consiliul de Administratie si actionariatul Blue Air au constatat faptul ca nivelul vanzarilor de bilete a fost semnificativ afectat, iar sumele care au fost incasate de procesatorii de plati au fost blocate de catre acestia, astfel incat Societatea nu dispune in acest moment de fondurile necesare platii combustibilului si celorlalte cheltuieli operationale, necesare pentru zborurile planificate incepand cu data de 12 septembrie.
In plus, toti furnizorii de servicii esentiale zborurilor au conditionat furnizarea respectivelor servicii de plata datoriilor scadente.
In acest context, au fost analizate toate aspectele privind modalitatea de reluare cat mai rapida a activitatii de zbor, discutandu-se in mod direct cu zeci de furnizori critici ai companiei, respectiv aeroporturi, societati de handling, furnizori de combustibil, autoritati de control al traficului aerian, precum si cu proprietarul aeronavelor operate de Blue Air.

Rambursarea banilor pentru pasagerii afectati

In urma acestora, Societatea isi propune sa reia zborurile incepand cu data de 10 Octombrie 2022.
Decizia de reluare a zborurilor are in vedere in mod decisiv posibilitatea societatii de a rambursa tuturor pasagerilor afectati sumele datorate si de a achita tuturor partenerilor comerciali costurile serviciilor prestate in favoarea companiei.
Pe aceasta cale, comunicam tuturor pasagerilor cu zboruri programate pana in data de 10 Octombrie 2022 sa nu se mai prezinte la aeroporurile de plecare, aceste zboruri neputand fi operate.

Precizam faptul ca in cadrul discutiilor purtate in Consiliul de Administratie al Blue Air, reprezentantul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii a solicitat reluarea cat mai rapida a zborurilor, iar votul reprezentantului Ministerului Finantelor nu a putut fi exprimat. Votul reprezentantului Ministerului de Finante este unul extrem de important, avand in vedere faptul ca aceasta institutie a emis Scrisoarea de Garantie pentru acordarea de catre Eximbank SA a creditului comercial in suma de 300.775.000 LEI, credit garantat cu 75% din actiunile Societatii si alte active detinute de Blue Air si actionariatul Societatii.

Discutii cu investitorii

In aceasta perioada, avem convingerea ferma ca cei 2 investitori cu care actionariatul societatii se afla in discutii extrem de avansate la momentul la care a intervenit aceasta situatie de forta majora, vor avea timpul necesar sa analizeze absolut toate implicatiile acestui eveniment si sa decida, in mod definitiv, daca doresc sa investeasca sumele necesare revenirii Blue Air la cifrele dinainte de pandemia de COVID - 19 si acoperirea pierderilor de aproximativ 130.000.000 EUR suferite in aceasta perioada, din cauza interdictiilor de zbor, a incertitudinii privind numeroasele valuri de pandemie, a cresterii absolut bruste si la niveluri extraordinare a pretului combustibilului, cauzate in principal de razboiul din Ucraina, si scaderea cu peste 15% a puterii de cumparare a monedei EUR fata de USD.

Precizam faptul ca ajutorul de Stat a fost dimensionat strict pentru a acoperi pierderile suferite de Blue Air in perioada de suspendare a zborurilor, ca urmare a declararii starii de urgenta in perioada martie-iunie 2020 si a deficitului de numerar al Societatii limitat la data de 31 decembrie 2020, in conditiile in care pandemia a afectat in mod profund veniturile societatii in perioada 2020 – 2021.
In cel mai scurt timp cu putinta vom reveni cu detalii despre modalitatea in care va fi reluata activitatea de transport aerian de pasageri de societatea Blue Air Aviation”.

Poprire pe conturi

Reamintim ca Blue Air a anuntat marti, potrivit antena 3, ca din cauza unei situatii "neprevazute”, constand in poprirea tuturor conturilor de catre Ministerul Mediului, compania se afla in imposibilitatea achitarii costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligata sa sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din Romania, pana luni, 12 septembrie 2022. Insa potrivit ultimului anunt al companiei, data de reluare a zborurilor se prelungeste.
La 24 de ore de la anuntul Blue Air privind suspendarea zborurilor, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a decis suspendarea popririi pe conturile companiei si a stabilit un grafic de plata a datoriei in termen de 12 luni (click aici pentru a citi).
I

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani