Grid star
banci

BNR a micsorat dobanda-cheie. Ratele romanilor la banca ar trebui sa scada

Vesti bune pentru romanii cu credite la banca: scade dobanda-cheie. Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a decis vineri, 5 iulie 2024, scaderea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 7,00 la suta pe an, incepand cu 8 iulie 2024. 

In functie de rata dobanzii de politica monetara, bancile stabilesc dobanzile pe care le practica. Avand in vedere ca valoarea dobanzii-cheie s-a micsorat, teoretic ratele la banca ar trebui sa nu mai creasca, ci sa scada usor. Pentru ca daca atunci cand BNR majoreaza dobanda-cheie, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, decizia de vineri ar trebui sa se reflecte intr-o scadere a acestora. Asta intrucat rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata. 

Iata anuntul facut de BNR:

“Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 5 iulie 2024, a hotarat urmatoarele:
-scaderea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75 la suta pe an, de la 7,00 la suta pe an, incepand cu data de 8 iulie 2024;
-scaderea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75 la suta pe an, de la 8,00 la suta pe an, si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75 la suta pe an, de la 6,00 la suta pe an;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”.

Inflatie mai mica 

BNR vine cu informatii si despre inflatie. Astfel, rata anuala a inflatiei si-a accelerat scaderea in primele doua luni ale trimestrului II 2024, coborand la 5,12 la suta in luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61 la suta in martie, in principal ca urmare a ieftinirii substantiale a energiei, indeosebi a gazelor naturale, sub influenta modificarilor legislative aplicate incepand cu luna aprilie, precum si pe fondul continuarii descresterii dinamicii preturilor alimentelor.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care reflecta variatia preturilor libere si cu volatilitate relativ redusa – n.r.) a continuat sa scada gradual, in linie cu previziunile, reducandu-se la 6,3 la suta in luna mai, de la 7,1 la suta in martie 2024. Decelerarea a avut ca determinanti si in acest interval efecte de baza dezinflationiste si corectii ale cotatiilor marfurilor agroalimentare. Influente suplimentare au decurs din scaderea dinamicii preturilor importurilor si din reintrarea pe un trend usor descendent a asteptarilor inflationiste pe termen scurt. In sens opus au actionat moderat noile majorari de costuri unitare cu forta de munca consemnate in primele luni ale anului curent, transferate, cel putin partial, asupra preturilor unor bunuri si servicii, inclusiv pe fondul unei cereri de consum robuste si in crestere puternica in aprilie.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani