Grid star
banci

BNR A REVIZUIT RATA INFLATIEI – Prognoza pentru sfarsitul de an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 7%, si estimeaza o inflatie de 4,2% pentru sfarsitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri, 15 februarie 2023 de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


BNR estima in noiembrie 2022 o inflatie de 11,2% pentru finalul anului 2023. Potrivit lui Isarescu, o inflatie de 4,2% in 2024 este in afara tintei ( 2,5 la sută ±1 punct procentual-n.r) dar este “rezonabila” daca ne uitam la contextul geopolitic:
"Toate tarile din est, dar si din zona euro au o inflatie semnificativ superioara tintei de inflatie".

Peste 15 % in ianuarie

Rata anuala a inflatiei IPC a ajuns pe un platou in T4 2022, coborand la 15,1 la suta in ianuarie 2023. Potrivit Bancii Centrale, rata anuala prognozata a inflatiei IPC: semnificativ revizuita descendent pana in T3 2024 (august), ca urmare a includerii in analiza a parametrilor noii scheme de plafonare a preturilor la energie electrica si gaze naturale. BNR mai arata ca rata anuala a inflatiei este proiectata pe o traiectorie continuu descendenta, mentinandu-se insa la valori superioare intervalului tintei centrale.

Dobanda-cheie

Banca Nationala a Romaniei a decis in 9 februarie 2023 cu privire la dobanda-cheie: a ramas, deocamdata, la nivelul de 7% pe an, fara sa mai fie marita. Scopul majorarii dobanzii cheie este scaderea inflatiei. De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit.
BNR a mai stabilit tot atunci si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, dar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.


Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani