Grid star
banci

BNR, DECIZIE CU PRIVIRE LA DOBANDA-CHEIE - Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a anuntat ce se intampla. Vestile sunt bune

Rata dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) ramane neschimbata la nivelul de 7% pe an, a decis miercuri, 5 iulie 2023, Banca Nationala a Romaniei. Iar asta inseamna, cel putin teoretic, ca ratele la banca nu vor creste.

De fiecare data cand BNR majoreaza dobanda, scopul fiind scaderea inflatiei, este de asteptat ca si bancile sa creasca dobanzile atat la credite, cat si la depozite, pentru a tempera consumul pe credit, lucru pe care Banca Centrala nu l-a mai facut de ceva timp. Rata dobanzii de politica monetara  este cea care da tonul celorlalte din piata.

Astfel, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:

-mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an;

-mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an;

-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Reducerea inflatiei

"Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse", precizeaza institutia condusa de Mugur Isarescu.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani