Grid star
banci

SALARIILE DIN SISTEMUL BANCAR CRESC – Minimumul brut, 3.300 lei

 Bancile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a bancilor si societatile de leasing apartinand acelorasi grupuri bancare, au semnat noul Contract Colectiv de Munca (CCM), al doilea de acest fel negociat la nivelul sectorului financiar-bancar si aplicabil la grup de unitati.

Astfel, salariul minim brut devine 3300 lei, in crestere de la nivelul de 2500 de lei stabilit prin contractul colectiv precedent, semnat la finalul anului 2018. De asemenea, s-a obtinut cresterea numarului de salarii compensatorii in special pentru angajatii cu vechime mai mare. Astfel, pentru o vechime intre 5-10 ani, numarul de salarii compensatorii va creste de la doua la trei, intre 10-15 ani vechime, de la trei la cinci salarii, iar peste 15 ani vechime, angajatii vor primi sase salarii compensatorii, fata de nivelul anterior de 4 salarii.

Federatia Patronala a Serviciilor Financiare din Romania – Federatia FinBan, din care fac parte CPBR si Patronatul Leasingului si al Creditului (PLCR), a semnat noul contract colectiv de munca pentru o durata de doi ani cu partenerul sau sindical de negocieri, Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) in cadrul unei ceremonii la care au participat lideri sindicali si executivi ai bancilor si societatilor de leasing.

Acord privind telemunca

Potrivit CPBR, a fost semnat si noul Acord privind Telemunca, care inlocuieste si abroga prevederile acordului similar incheiat la finele anului 2018 tinand cont de noile realitati tehnologice din domeniul digitalizarii, de legislatia privind datele personale ale angajatilor si de experienta si optiunile privind munca de la distanta dobandite in timpul pandemiei COVID 19, care a stimulat aceasta practica atat in randul angajatilor cat si al angajatorilor.
Celelalte beneficii aferente contractului colectiv de munca anterior semnat la finele anului 2018 raman neschimbate. Printre acestea se numara contabilizarea timpilor de deschidere si inchidere a unitatilor ca timp de lucru si intra in programul de lucru de 8 ore, ajutor financiar pentru evenimente speciale (nastere/adoptie copil, deces membru al familiei), minimum 21 de zile lucratoare concediu de odihna anual pentru 0-5 ani vechime in aceeasi unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime, 3 zile libere pentru evenimente speciale.
Prevederile contractului si ale Acordului privind Telemunca se vor aplica unui total de circa 23 000 de persoane.
Institutiile de credit membre CPBR care au participat la negocierile contractului colectiv si care si l-au asumat in urma semnarii acestuia sunt Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, care impreuna angajeaza peste 22 000 de salariati, adica aproape jumatate din numarul total de lucratori din sectorul bancar romanesc. Societatile de leasing membre PLCR care au semnat contractul sunt BCR Leasing IFN S.A., BRD SogeLease IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A. si Unicredit Leasing Corporation IFN S.A.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani