Grid star
banci

RATA DOBANZII: DECIZIA BANCII CENTRALE – A fost publicata circulara

BNR a publicat circulara 15/2022 privind rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei. Astfel, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022, rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in lei este de 0,33% pe an.

Rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitatile banesti ale institutiilor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.
Functiile principale ale mecanismului RMO constituite in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al RMO in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

Principalele caracteristici ale acestui instrument sunt:

-baza de calcul a RMO se determina ca nivel mediu zilnic (pe perioada de observare) al soldurilor elementelor de pasiv in lei si in valuta din bilanturile bancilor (cu exceptia pasivelor interbancare, a obligatiilor catre BNR si a capitalurilor proprii);
-perioada de observare si cea de aplicare au durata de o luna, fiind succesive (prima dintre ele reprezentand intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data de 23 a lunii curente);
-ratele RMO pot fi diferentiate atat in functie de moneda de constituire, cat si in functie de scadenta reziduala a elementelor incluse in baza de calcul (mai mica sau mai mare de 2 ani);
-RMO se constituie ca nivel mediu zilnic al disponibilitatilor mentinute pe parcursul perioadei de aplicare in conturile deschise la BNR;
-deficitului de rezerve i se aplica o dobanda penalizatoare, iar abaterile repetate se sanctioneaza prin avertisment, amenzi sau prin limitarea operatiunilor institutiei de credit.

Rezervele in dolari

BNR a publicat si Circulara 16/2022 privind rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in dolari incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022. Astfel, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
-Incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2022 rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite in dolari este de 0,02% pe an.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani