CCR, decizie privind modalitatatea de calcul a despagubirilor datorate de stat (Minuta)
Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o decizie cu privire la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania. Judecatorii au stabilit ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la modul de calcul al despagubirilor pentru imobilele preluate in mod abuziv.
Potrivit actualei legi, evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri se exprima in puncte si se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de catre Comisia Nationala, in considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului si a categoriei de folosinta la data preluarii acestuia. Ori CCR a constatat ca este neconstitutionala sintagma “in considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului si a categoriei de folosinta la data preluarii acestuia”. Judecatorii arata ca aceasta metoda de calcul poate ridica probleme dificile si controversate in practica, din cauza informatiilor uneori insuficient de relevante cu privire la descrierea exacta a imobilului in momentul preluarii abuzive, iar, pe de alta parte, ca urmare a evolutiilor urbane inerente care au avut loc intre timp.
Prezentam minuta CCR:
“Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca este neconstitutionala sintagma 'in considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului si a categoriei de folosinta la data preluarii acestuia', cuprinsa in art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, modificata prin Legea nr.111/2017 de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 98/2016.
In esenta, Curtea a apreciat ca, prin raportarea modalitatii de calcul a despagubirilor datorate de stat pentru imobilele in discutie la caracteristicile tehnice si la categoria de folosinta pe care acestea le aveau la data preluarii abuzive, se incalca dispozitiile art.44 alin.(1) si (2) din Constitutie referitoare la garantarea si ocrotirea egala a dreptului de proprietate privata. In acest sens, Curtea a retinut, in acord cu jurisprudenta recenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, reprezentata de Hotararile din 8 noiembrie 2022 si 7 ianuarie 2025, pronuntate in cauza Valeanu si altii impotriva Romaniei, ca sintagma cuprinsa in prevederile legale criticate genereaza inechitati intre beneficiarii legii, intrucat, pe de o parte, poate ridica probleme dificile si controversate in practica, din cauza informatiilor uneori insuficient de relevante cu privire la descrierea exacta a imobilului in momentul preluarii abuzive, iar, pe de alta parte, ca urmare a evolutiilor urbane inerente care au avut loc intre timp. Or, pentru ca despagubirea acordata sa ramana echivalenta cu valoarea imobilului in natura, aceasta nu poate ignora astfel de evolutii”.
Prezentam prevederile art.21 alin.(6) din Legea 165/2013
“Evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri se exprima in puncte si se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de catre Comisia Nationala, in considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului si a categoriei de folosinta la data preluarii acestuia. Un punct are valoarea de un leu”.