Grid star
punguta cu doi bani

Ce s-a intamplat cu uleiul de floarea-soarelui dupa isteria lunii martie

Luna martie a adus o isterie in hypermarketuri, mii de romani inghesuindu-se sa cumpere ulei de floarea-soarelui. Acest fenomen s-a reflectat in pretul produsului, care a crescut cu 8,68% in primele trei luni ale anului 2022.

Nu o spunem noi, ci Consiliul Concurentei, care arata ca majorarea cea mai mare a avut loc in martie fata de februarie (vezi tabel). De asemenea, autoritatea de reglementare ii indeamna pe romani sa-si instaleze pe telefoane aplicatia Monitorul Preturilor, care le arata preturile alimentelor practicate de principalii comercianti.

Iata comunicatul Consiliului Concurentei:

In primele 3 luni din acest an, pretul mediu al uleiului de floarea soarelui a crescut cu 8,68%

Cel mai mic pret al uleiului de floarea soarelui, inregistrat in luna martie a fost de 3,69 lei/litru, in timp ce cel mai mare pret inregistrat a fost de 11,29 lei/litru, arata datele preluate din platforma Monitorul Preturilor, instrument gestionat de catre Consiliul Concurentei. Astfel, pretul mediu la uleiul de floarea soarelui la 1 litru, inregistrat in luna martie anului 2022 este de 9,179 lei.

Pretul mediu, care are la baza datele incarcate de principalii retaileri in platforma Monitorul Preturilor si anume Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Mega Image, Penny, Profi si Selgros, a fost calculat in urma transmiterii datelor de catre retaileri, referitor la pretul inregistrat la raft pentru 37 dintre marcile prezente in magazinele de tip supermarket-hypermarket, dintre care enumeram: Argus, Ardealul, Apus, Floriol, Spornic, Olpo, Surasul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Ulvex, dar si marcile proprii ale fiecarui retailer.

Datele arata ca in perioada ianuarie 2022 – 29 martie 2022, au fost inregistrate urmatoarele valori ale pretului mediu lunar pentru produsul ulei de floarea soarelui la sticla de 1 litru:

Denumire produs alimentarSortimentU.M.ian.22feb.22mar.22
UleiFloarea Soarelui1L8,4468,7679,179

Astfel, se poate observa ca in ultimele 3 luni, mai exact in perioada ianuarie 2022 – martie 2022, a fost inregistrata o crestere a pretului mediu pentru ulei de floarea soarelui 1 litru, de 8,68%.

Daca ne raportam la cresterea procentuala de la luna la luna, din intervalul ianuarie 2022 – martie 2022, se observa o crestere de 3,80% daca comparam luna ianuarie 2022 cu luna februarie 2022 si o crestere procentuala de 4,70%, daca comparam luna februarie 2022 cu luna martie 2022.

Aceste cresteri de preturi pot fi rezultatul razboiului din Ucraina si a sanctiunilor impuse Rusiei, precum si a apropierii sarbatorilor pascale, perioada in care tendinta de achizitionare a produselor alimentare este in crestere.

Consiliul Concurentei monitorizeaza cu atentie piata produselor alimentare, astfel incat companiile sa nu profite de aceasta situatie si sa creasca preturile nejustificat.

Recomandam consumatorilor utilizarea aplicatiei Monitorul Preturilor pentru a se informa asupra preturilor la produsele alimentare. O simpla cautare pe aceasta aplicatie, va genera cele mai bune optiuni din punct de vedere al preturilor pentru toate alimentele, inclusiv pentru toate marcile de ulei de floarea soarelui. In acest fel, consumatorii nu vor cumpara produsele cele mai scumpe si se pot orienta spre magazinele cu preturi mai bune”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Aplicatia Monitorul Preturilor este valabila atat sub forma de aplicatie web, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play si afiseaza preturile pentru alimente de la principalii retaileri, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani