Grid star
camere de comert

CELE MAI BUNE PRACTICI ANTICORUPTIE: EDUCATIE SI PREVENIRE - Octavian Isaila: Coruptia este unul dintre cele mai mari obstacole in calea cresterii economice

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu (CCIA Sibiu), in parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a organizat joi, 26 mai, conferinta "Cele mai bune practici anticoruptie - educatie si prevenire”.
 
Conferinta, sustinuta de expertii Biroului Federal de Investigatii (FBI) pentru Romania si Moldova, a fost urmata de o prezentare a Programului Select USA 2022, gestionat de Guvernul Federal al SUA, precum si o prezentare a Summitului de investitii Select USA 2022. La eveniment au participat alaturi de reprezentantii SUA, presedintele CCIA Sibiu, Octavian Isaila, subprefectul Judetului Sibiu, Daniel Mosin, vicepresedintele consiliului judetean Sibiu, Luca Marcel-Constantin si prorectorul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, conf. univ. dr. Horatiu Dura.

Coruptia

 "Coruptia este unul dintre cele mai mari obstacole in calea cresterii economice, dezvoltarii sociale si eforturilor de reducere a saraciei, la nivel global. Coruptia limiteaza cresterea economica prin descurajarea investitiilor si cresterea costurilor de tranzactie, ceea ce duce la o alocare gresita a resurselor si subminarea functiilor institutiilor statului. In vederea imbunatatirii cooperarii dintre sectorul public si cel privat, CCIA Sibiu si CCIR sustin transparenta in toate etapele procesului de achizitie publica, ca modalitate in reducerea riscului de coruptie si in cresterea procedurilor de achizitii publice. Incurajam operatorii privati sa introduca in contractele lor clauze anticoruptie, care sa permita partii nevinovate sa rezilieze unilateral contractul in cazul in care cealalta parte este condamnata definitiv pentru coruptie si sa utilizeze chestionare de due diligence pentru a evalua integritatea partenerilor de afaceri, de-a lungul intregului lant de aprovizionare si distributie”, a declarat presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, Octavian Isaila.

 Sfatul FBI

Reprezentantii FBI prezenti la eveniment au subliniat faptul ca „pentru a obtine rezultate bune in ceea ce priveste combaterea coruptiei, este obligatorie o colaborare perfecta cu mediul privat. In fiecare zi, numarul amenintarilor creste fie ca vorbim de cele din domeniul IT, fie de cele din domeniul bancar sau imobiliar. De foarte multe ori, mediul privat reuseste sa identifice inaintea FBI eventualele probleme de coruptie, colaborarea cu institutia noastra fiind extrem de importanta in acest caz. FBI trebuie insa sa faca primul pas si sa vina catre mediul privat si sa intrebe cu ce ii poate ajuta. Numai impreuna cu mediul de afaceri, prin coordonare  si prin educare putem sa construim o adevarata rezilienta impotriva acestui flagel”.

 Oportunitati pentru companiile sibiene de a investi pe piata americana


Programul SelectUSA (www.selectusa.gov) promoveaza si faciliteaza investitiile in afaceri in Statele Unite prin coordonarea agentiilor guvernamentale federale conexe, pentru a servi drept punct unic de contact pentru investitori. SelectUSA ajuta investitorii sa gaseasca informatiile de care au nevoie pentru a lua decizii, sa se conecteze cu oamenii potriviti la nivel local, sa navigheze in sistemul de reglementare federal si sa gaseasca solutii la problemele legate de guvernul federal.
 
"Dupa cum bine stiti, investitiile straine sunt foarte importante pentru orice tara, deci implicit si pentru Statele Unite ale Americii. SelectUSA reprezinta o excelenta oportunitate de a invata legislatia din America, despre mediul de de afaceri, oportunitati de business sau sistemul de taxe. Companiile romanesti interesate sa investeasca in Statele Unite ale Americii se pot inscrie in programul Select USA, cel mai important program promovat de catre autoritatile americane. Astfel, antreprenorii romani vor avea ocazia sa faca cunostinta cu autoritatile locale si, mai important, sa cunoasca legislatia, stiindu-se faptul ca aceasta difera de la un stat la altul”, a declarat atasatul comercial pentru Romania si Moldova al Ambasadei SUA la Bucuresti,  Thomas Hanson.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani