Grid star
analize

Cica astea ar fi concurenta si capitalismul - sa bagi din ce in ce mai multi bani in conturile unor monopoluri private

Din 1 ianuarie, marea majoritate a facturilor la energia electrica s-a scumpit cu 25%, ca urmare a “liberalizarii” costurilor. Restul s-a scumpit cu minim 15%. Cica astea ar fi concurenta si capitalismul - sa bagi din ce in ce mai multi bani in conturile unor monopoluri private ale unor rentieri neo-feudali. Treburi da driapta care sa tot fie aplaudate, nene, de toti cei care au fost trimisi in somaj sau falimentati de wrestling-ul mexican practicat de Orban atarnatorul si de Citu pufaitorul cu titlu de “lupta” contra pandemiei... Si de cei care, curand, vor fi executati silit de banci si colectorii de creante pe motiv ca Citu pufaitorul nu a mai dat de la el zile de inghetare a efectelor contractelor de credit (nota pentru neatenti la detalii - daca ati primit deja facilitatea respectiva din martie-aprilie, cele 9 luni de amanare a platii ratelor sunt pe cale sa expire zilele astea; veti plati tot din urma, plus dobanda la dobanda).

Fac public un amanunt ascuns la vedere in facturile kilometrice pe care le primiti de la furnizorul de energie electrica: mai mult de jumatate din pret este acoperit de costul cu transportul si cu distributia energiei si de “costul” cu bonusul de co-generare. Mai sunt pe factura si niste enigmatice certificate verzi.

Hai sa zicem ca transportul si distributia reprezinta un cost care nu poate fi evitat (oricum, nu e de nasul nostru sa il negociem, fiind treburi inalte ale ANRE si ale monopolurilor din domeniu).

Dar costul cu bonusul de co-generare e alta mancare de peste.

Se acorda bonus de co-generare pentru producatorii de energie electrica si termica. Co-generarea inseamna ca cele doua tipuri de energie se produc impreuna. De fapt, energia termica este un efect secundar al productiei de energie electrica - aburul tehnologic rezultat incalzeste apa, care e introdusa ulterior in sistemul centralizat de distributie ca agent termic. Scopul acestui bonus este sprijinirea acestor producatori pe motiv ca energia termica rezultata din productia de energie electrica este necesara incalzirii mai putin poluante a marilor aglomerari urbane si este (ar trebui sa fie) mai ieftina. Cu banii din acest bonus ar fi trebuit inlocuite toate capacitatile de productie mega-invechite pe care le denumim CET-uri (centrale de energie termica), care functioneaza pe gaze si, uneori, in caz de avarie/penurie, pe pacura.

Elcen, de exemplu, compania falimentara care fabrica agentul termic pentru bucuresteni (da, apa aceea calda care trebuia sa vina din 28 septembrie 2020), incaseaza anual, de vreo 15 ani, peste 100 de milioane de euro cu titlu de bonus. Banii au fost utilizati pe orice altceva, exceptand destinatia lor obligatorie - nu s-a schimbat, nu s-a modernizat, nu s-a eficientizat niciun CET.

[Interesant este ca Elcen are si termen maxim de inlocuire totala a CET-urilor: anul 2023, cand pandemia de covid-19 va fi inlocuita cu pandemia de covid-22. in caz de ratare a obiectivului, bonusul de co-generare ar trebui sa fie sistat, iar cel incasat pana atunci, restituit statului].

Cu toate acestea, bucurestenii au achitat acest bonus, cu titlu de cost al facturii la energia electrica. Nota - Elcen produce si vinde si energie electrica.

In plus, bucurestenii au mai achitat si achita inca si taxe si impozite care finanteaza subventia pentru caldura - cam 2/3 din costul gigacaloriei este subventionat.

Asadar, ca si in cazul contractelor bancare, al politelor de asigurare si al facturilor de telefonie sau de tv prin cablu/digital, aveti costuri ascunse in facturile la utilitati. Beleaua suplimentara - ca si contractele de credit, si facturile de utilitati sunt titluri executorii in sine. Puteti fi executati si debransati pe baza unei simple incuviintari a executarii silite. Fara electricitate, home working-ul si “invatamantul” digital devin istorie.

PS Costul cu certificatele verzi e, de asemenea, o alta mancare de peste, dar mult mai cool. O las ca tema pentru altadata.

Teaser - a doua alta mancare de peste are legatura cu dosarul penal deschis de DNA contra fostului ministru al mediului, Costel Alexe, alias ministrul Tabla.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani