Grid star
eveniment

CIOLACU, CU DEMISIA PE MASA - Premierul isi asuma raspunderea in Parlament. Daca legea nu trece, guvernul pleaca acasa (Document)

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat luni, 25 septembrie 2023, ca isi asuma raspunderea in Parlament pe pachetul privind masurile fiscale. Asta inseamna ca in cazul se va initia o motiune de cenzura si va trece, sansele fiind minime, Guvernul va fi demis.

Seful executivului a declarat inaintea sedintei de Guvern ca s-a definitivat forma finala a masurilor fiscal-bugetare. Potrivit acestuia, sunt masuri care vizeaza stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii si reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Ciolacu spune ca Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB:

Cea mai mare impozitare a muncii din Europa

"Nu exista vreun exemplu de stat modern care sa poata functiona in asemenea conditii. Bugetul Romaniei se bazeaza pe taxe platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice. Avem insa un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital.

Ca premier, eu sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite, ca fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Si exista un interes vital, acela de a nu ajungem la stoparea fondurilor europene si a reformelor din PNRR. Insumat, vorbim de o miza uriasa, peste 70 de miliarde de euro si de aderarea Romaniei la OECD, care ar aduce un aflux de investitii straine in tara noastra”.

Iata declaratia facuta de Marcel Ciolacu:

"Avem astazi forma finala a masurilor fiscal-bugetare, dupa consultarile cu toti partenerii sociali - sindicate, patronate, ONG-uri, dar si cu administratia locala. O buna parte din propunerile lor se regasesc in acest proiect. Acesta este actul pe care am decis sa-mi asum raspunderea in Parlament. Sunt masuri care vizeaza stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii si reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an.

Bugetul Romaniei

Adunate inseamna 15% din PIB. Nu exista vreun exemplu de stat modern care sa poata functiona in asemenea conditii. Bugetul Romaniei se bazeaza pe taxe platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice. Avem insa un paradox aberant, cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital. Ca premier, eu sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite, ca fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Si exista un interes vital, acela de a nu ajungem la stoparea fondurilor europene si a reformelor din PNRR. Insumat, vorbim de o miza uriasa, peste 70 de miliarde de euro si de aderarea Romaniei la OECD, care ar aduce un aflux de investitii straine in tara noastra.

Cota TVA

Nu-mi voi asuma sa pun in pericol asemenea obiective strategice ale Romaniei. Am vazut tot felul de interpretari ale unora cum ca aceste decizii aduc austeritatea. Adevarul este ca austeritatea a fost cand s-au taiat, in 2010, salarii si pensii si s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci romanii au fost saraciti si s-a prabusit puterea de cumparare. Acest guvern nu creste, insa, TVA-ul general si pastram la 9% TVA-ul pentru alimente si medicamente, la fel cum pastram TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze si carti.

Mii de sefi pleaca

Deci, nu exista niciun risc pentru ca preturile sa creasca la iarna. In plus, nu se poate vorbi de austeritate cand o masura-cheie este cresterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar in constructii, prin ordonanta de urgenta, marim salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Vorbim, astfel, de o crestere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajatii obisnuiti nu vor plati nicio taxa in plus.

Este adevarat, unii nu vor mai fi sefi la stat. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata liota de consilieri, soferi si secretare. Este cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie si ar fi fost de asteptat ca acest proces sa fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a intamplat, am sa fac eu acest lucru. Nu am de gand sa dau niciun pas inapoi. Este nevoie de o reforma majora si sunt pregatit sa mi-o asum, fiindca este singura sansa pentru a continua dezvoltarea Romaniei”.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani