Grid star
companii

CITU SFIDEAZA PARLAMENTUL – Ministrul Finantelor insista sa vanda companiile de stat, in ciuda interdictiei instituite de lege (Video)

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu (foto), sfideaza inimaginabil Parlamentul Romaniei, insistand cu orice pret sa vanda companiile de stat, in ciuda interdictiei instituite de lege.

S-a intamplat luni, 21 septembrie 2020, la Bursa de Valori Bucuresti, unde Citu a fost prezent la ceremonia dedicata trecerii Romaniei de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta secundara.

Este vorba despre Legea nr. 173/2020 privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. Initiat de catre senatorul PSD Serban Nicolae, actul normativ suspenda timp de doi ani „orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi”. Suspendarea este necesara in contextul crizei economice provocate de pandemie, a explicat Nicolae.

Asa cum Lumea Banilor v-a prezentat aici, noima legii este data de articolul 135, alineatul 2, litera b din Constitutie: „Statul trebuie sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara”. De altfel, Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca proiectul de act normativ este constitutional, respingand astfel sesizarea de neconstitutionalitate a parlamentarilor PNL.

Revenind la iesirea de luni a lui Florin Citu, trebuie sa spunem ca acesta le-a promis investitorilor adunati la BVB ca inca de anul viitor, PNL va face tot posibilul sa desfiinteze Legea 173/2020, astfel incat sa dea drumul la privatizari.

Iata declaratia ministrului de Finante (vezi video mai jos, de la momentul 24:45):

Eu nu am vazut o sustinere a guvernelor anterioare pentru piata de capital, nu o vedem nici astazi din partea majoritatii parlamentare socialiste, care – din contra – a trecut acea lege prin care interzice listarea pe piata de capital. Si aici nu stiu daca este prostie sau este doar faptul ca oamenii o fac doar asa, ca sa distruga Romania. Pentru ca listarea pe piata de capital inseamna atragerea de capital, inseamna investitii; nu inseamna ca vinzi proprietati sau ca ne vindem tara. Asa se finanteaza companiile: ori prin imprumuturi, ori prin listare. Si inseamna sa atragi capital. Si eu nu cred ca este prostie, ci este mai mult rea-vointa.

Dar, asa cum a spus domnul premier, in momentul in care vom avea majoritate in Parlament, vom intoarce aceasta lege, pentru ca este important sa avem mai multe surse de finantare. Nu putem sa lasam totul pe sistemul financiar-bancar, statul nu poate sa finanteze totul si atunci este nevoie si de alti investitori. Asa s-au dezvoltat toate tarile din lume. (...) Veti vedea ca de anul viitor vom avea si listari ale companiilor de stat.

* Vedeti aici inregistrarea declaratiei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani