Grid star
companii

CONSILIUL CONCURENTEI A DAT AMENZI DE MILIOANE DE EURO - Institutia a sanctionat companiile Albalact, Covalact si Dorna Lactate: "Au refuzat sa ofere acces la unele informatii in timpul inspectiilor inopinate derulate in cadrul investigatiei privind posib

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) anunta ca a sanctionat companiile Albalact, Covalact si Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi in valoare de 14.335.002,70 lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru ca au refuzat sa ofere acces la unele informatii in timpul inspectiilor inopinate derulate in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri de stabilire a preturilor pe piata productiei si comercializarii de unt.

Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Albalact S.A. 9.913.038,57 lei (aprox. 2 milioane euro);

2. Covalact S.A. 2.446.524,01 lei (aprox. 495 mii euro);

3. Dorna Lactate S.A. 1.975.440,12 lei (aprox. 400 mii euro).

Autoritatea de concurenta precizeaza ca a aplicat aceste sanctiuni pentru ca cele trei companii nu au acordat acces inspectorilor de concurenta la anumite conturi de e-mail sau corespondente utilizate de catre angajatii sau reprezentantii firmelor, in cadrul inspectiei inopinate desfasurate in perioada 28 – 30 martie 2023. Pentru a determina companiile sa ofere acces la informatii, s-au impus acestora amenzi in valoare totala de 130.913,27 lei pentru fiecare zi de intarziere, suma calculata de la data comunicarii sanctiunii pana la data la care vor permite accesul reprezentantilor institutiei la informatiile si documentele solicitate.

Investigatiile declansate

"Reamintim ca autoritatea de concurenta a declansat, la sfarsitul lunii martie a acestui an, trei investigatii privind posibile intelegeri de stabilire a preturilor pe pietele productiei si/sau comercializarii de ulei de floarea soarelui, unt si zahar. In cadrul celor trei investigatii,s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile si punctele de lucru ale mai multor firme de pe piata productiei si comercializarii de ulei de floarea soarelui, precum Bunge Romania SRL, Expur SA, Prutul SA si Ardealul SA, dar si de pe piata productiei si comercializarii de unt, printre companiile vizate fiind Albalact SA, Covalact SA si Dorna Lactate SA, Friesland Romania SA, Lacto Food SRL si Fabrica de Lapte Brasov (Olympus). In ceea ce priveste piata fabricarii si comercializarii de zahar s-au derulat inspectii la firmele Agrana Romania SRL, Pfeifer & Langen Romania SRL si Lucsor Impex SRL. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Prevederile legii

Potrivit legii concurentei, inspectorii pot solicita orice fel de informatii legate de obiectul investigatiei, iar companiile care refuza sa coopereze cu institutia sau care obstructioneaza activitatea acesteia in desfasurarea investigatiilor sunt sanctionate cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctiunii. Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care stabilesc preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare", anunta Consiliul Concurentei.

*Cititi aici comunicatul Consiliului Concurentei

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani