Consiliul Concurentei analizeaza comercializarea carnii
Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) a declansat un studiu pentru a identifica barierele care limiteaza accesul fermierilor romani pe piata procesarii si comercializarii carnii de porc.
Autoritatea anunta ca vizeaza identificarea eventualelor disfunctionalitati ale sectorului care ar putea afecta concurenta si implicit consumatorii. Astfel, studiul urmareste stabilirea limitarilor administrative, de reglementare si de acces la finantare, care franeaza dezvoltarea fermelor mici si foarte mici si ingreuneaza intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piata carnii de porc. De asemenea, in cadrul studiului se analizeaza si modul in care functioneaza industria, in principal caracteristicile acesteia, procesele si criteriile privind certificarea carnii de porc in scopul comercializarii, precum si gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.
Prezentam comunicatul Consiliului Concurentei:
“Consiliul Concurentei a declansat un studiu pentru a identifica barierele care limiteaza accesul fermierilor romani pe piata procesarii si comercializarii carnii de porc. Autoritatea vizeaza identificarea eventualelor disfunctionalitati ale sectorului care ar putea afecta concurenta si implicit consumatorii. Astfel, studiul urmareste stabilirea limitarilor administrative, de reglementare si de acces la finantare, care franeaza dezvoltarea fermelor mici si foarte mici si ingreuneaza intrarea fermierilor sau procesatorilor pe piata carnii de porc. De asemenea, in cadrul studiului se analizeaza si modul in care functioneaza industria, in principal caracteristicile acesteia, procesele si criteriile privind certificarea carnii de porc in scopul comercializarii, precum si gradul de integrare al companiilor implicate pe flux.
'Pe fondul cresterii importurilor de carne de porc si al reducerii exporturilor, ne-am propus sa identificam cauzele acestui deficit si obstacolele care limiteaza accesul fermierilor romani la marile lanturi comerciale. Analizam intregul lant – de la ferma, la abator, procesare si pana la retail – pentru a stabili ce masuri pot stimula diversitatea produselor la raft si, implicit, preturi mai accesibile pentru consumatori', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.
Ca urmare, Consiliul Concurentei va solicita informatii de la companii din domeniu si de la institutii publice implicate. De asemenea, autoritatea invita producatorii de carne de porc si produse din carne de porc (in special mici producatori/fermieri) si procesatorii, precum si orice alta parte interesata sa transmita date, informatii si/sau documente, pe care le considera relevante pentru studiu, la adresa [email protected]. La finalul analizei, autoritatea va emite recomandari pentru eliminarea problemelor identificate. De asemenea, in situatia in care descopera incalcari ale legii, initiaza procedurile necesare pentru a le sanctiona. Reamintim ca prioritatea autoritatii de concurenta este reprezentata de identificarea si eliminarea oricaror disfunctionalitati manifestate in cadrul pietelor si remedierea eventualelor deficiente privind accesul sau relatiile companiilor active pe piata”.
Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!
Sursa foto: Facebook Consiliul Concurentei